Terhesség

Dietetikus a chaten

A helyes táplálkozással és a fogyókúrával kapcsolatos kérdéseinkre Pilling Róbert dietetikus válaszolt.
2003. December 26.

Pajzsmirigy és anyagcsere

Az első kérdezők egyike pajzsmirigyének alulműködésére panaszkodott. Várandóssága alatt 35 kilót hízott, amelyet most leadna, de csak nagyon nehezen sikerül. A pajzsmirigyhormonok ugyanis jelentősen befolyásolják az anyagcserét. Hiányukban általánosan lelassul a szervezet anyagcseréje, és inkább lerakódik a felesleges energia, mintsem felhasználódna. Az ő esetében tehát gyógyszeres kezelés, hormonpótlás nélkül kevés az esély a fogyásra. Ugyanakkor az anyagcserét hagyományos szerekkel is lehet gyorsítani: így például almaecet és ananász fogyasztásával lehet segíteni a kalóriák felhasználását, a tápanyagok elégését.

“Gyorsító” hatású ezenkívül a kávé, a tea, a kamillatea (szűztea) is. A sportos életmód, a könnyű táplálkozás is az anyagcsere felgyorsulásához vezet. Az anyagcserét egyébként leggyakrabban nem vegyi anyagok lassítják, hanem például az abbahagyott dohányzás, a hirtelen életmódváltozás van ilyen hatással. Ugyanakkor – jegyezte meg a szakember – a hormonhiány, a terhesség vagy egyéb okok miatt lelassult anyagcsere önmagában még nem ok a súlytöbbletre: ehhez minden esetben plusz kalóriák vezetnek.

Egészséges fogyókúra

Egy tízhónapos baba anyukája aziránt érdeklődött, hogyan adhatná le a szülés után fennmaradt felesleges kilóit úgy, hogy ez ne veszélyeztesse a további szoptatást. A dietetikus jó tanácsa: sok könnyű zöldséget és gyümölcsöt egyen, de kerülje az erős illatúakat, a karfiolt, a kalarábét, hagymát. Sok sovány húst (baromfit, de ne halat), kevés, de jó minőségű felvágottat, kevés zsírszegény tejterméket fogyasszon és mozogjon sokat. Az ételeket főleg párolva, fűszerek meg zsiradék nélkül, kímélően elkészítve, müzli, barnakenyér és magvas pékáruk kíséretében ajánlja, sok folyadékkal, szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcslevekkel. Köretnek párolt zöldséget, lengyeles vagy angol főzeléket, barnarizst, barnatésztát tanácsolt. Édesítőknek az aszpartam alapú szereket, a Nutrasweet-t és a Canderelt említette meg.

Általában az ajánlható és eredményes fogyókúráról Pilling Róbert elmondta: a legfontosabb az egészséges táplálkozás és a reális elhatározás. Nem szabad túl rövid határidőket és csak nehezen teljesíthető célokat kitűzni, hiszen ennek csak kudarcélmény és visszaesés lehet a vége. Hetente 1 kg fogyás tartható célkitűzés lehet. A táplálkozás lelki hátterét is meg kell vizsgálni: a “nassolgatás” (az édességgel való önvigasztalás) és a habzsolás, a falási rohamok mögött rendszerint pszichés ok is áll. – Ez az ok lehet az is, hogy bosszant a saját súlyom, vagyis ez egy ördögi kör – fogalmazott az egyik chatelő. Ha valaki túlzó elvárásokat fogalmaz meg, például fiatalkori formáját, énjét szeretné újra látni és állandóan elégedetlen saját magával, még nehezebb megszabadulnia a kilóktól. De erős akarattal ebből a körből is lehetséges kitörés – biztatott a szakember. Szerencsés, ha a fogyókúrázó nincs egyedül: erre a célra jó szívvel ajánlhatta a HáziPatika “Öt hét alatt öt kiló” akcióit, amelyek egyikének anyaga legutóbb könyv alakban is megjelent, és a portál klubjait, fórumait, ahol mindig lehet sorstársra akadva tapasztalatokat cserélni.

Terhesség alatti cukorbetegség

Terhessége alatt cukorbetegséget állapítottak meg egyik kérdezőnkön, aki “utálja a szurkálást”, ezért a szülés utáni ellenőrzésre már nem ment el, és ezúttal pedig a kisbabája veszélyeztetettségéről érdeklődött. – A cukorbetegség így ritkán öröklődik, de saját érdekében feltétlenül menjen el a kontrollvizsgálatra, hiszen ez a komplex anyagcserezavar akár az életébe is kerülhet, ha elhanyagolja. A terhességi cukorbetegség ugyan a szülés után megszűnhet, de sok esetben előjele a szénhidrát-anyagcsere zavarának és a későbbi súlyosabb cukorbetegségnek – figyelmeztetett Pilling Róbert. Az óvatosság nem árt: ha valaki terhességi cukorbetegségen átesett, időnként menjen el ellenőrzésre, és ha állandóan nem is kell számolgatni a szénhidrátokat, de tanácsosabb tartózkodni az egyszerű szénhidrátoktól, tehát a cukortól, cukros üdítőktől, süteményektől. Ha a családban egyébként is előfordult cukorbetegség, nagy az öröklődés esélye is. Ezzel kapcsolatban is érdemes a testsúlyra figyelni, hiszen a kettes típusú cukorbetegség egyik rizikófaktora a túlsúly.

Mit igyon a baba?

Bár a babaszoba chatjén beszélgetve természetesen vártuk a csecsemők és kisgyermekek helyes táplálásával kapcsolatos kérdéseket is, ezúttal ezekből viszonylag kevés érkezett. A nagy melegre való tekintettel inkább a kicsi innivalójáról esett több szó: az egyik kismama kérdésére a szakember – mivel a forralt víz önmagában nem igazán jó ízű – a pár szem tealevéllel ízesített forralt vizet, azaz a legfeljebb halvány szalmasárga teát ajánlotta. A fekete tea helyett a babáknak lehet néhány szem édesköményt, ánizst is főzni-forrázni, mert ez az emésztésükre jó hatással van. Nem ajánlatos viszont gyógyteát főzni, a lehetséges pollenszennyezés miatt. A kakaóivást sem tanácsos túl korán elkezdeni – a dietetikus egy éves kor alatt nem ajánlja – mivel a kakaó jócskán tartalmaz teobromin nevű koffeinféle vegyületet.

Forrás: HáziPatika.com