Terhesség

Diétával a cukor ellen

A terhességi cukorbetegség olyan szénhidrátanyagcsere-zavar, amely általában csak a terhesség alatt jelentkezik, és a szülést követően többnyire el is múlik, de az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel szinte mindig segíthetjük a gyógyulást.
2013. Május 08.

Az étrend legfontosabb jellemzői

  • Pontosan kiszámított szénhidráttartalmú ételek mindennap, melyeket többszöri étkezés során, megadott időpontokban kell elfogyasztani.
  • A méz, a cukor, a szirupok és a velük készült élelmiszerek mellőzése.
  • Magas rosttartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása – ezek ugyanis lassítják a cukorfelszívódást, és teltségérzetet is biztosítanak.
  • A nyersanyag válogatásakor ügyelni kell, hogy alacsony legyen a glikémiás indexük (vércukoremelő képesség).
  • Ételkészítéskor részesítsük előnyben a glikémiás indexet nem növelő konyhatechnológiai eljárásokat (előnyös a rövid ideig tartó főzés-párolás; hátrányos a turmixolás, reszelés, őrlés, intenzív főzés).
  • Gyakorlati tippek az étrend kialakításához

  • Az alapanyagok nagy részében a szénhidráttartalom magas rosttartalommal párosuljon (teljes kiőrlésű gabonák, korpák, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek nagy része).
  • A fehérjetartalmú élelmiszert a szénhidráttal együtt fogyasszuk (húsokat a gabonákkal), ezzel szintén csökkenthető a hirtelen vércukorszint-emelkedés.
  • Savanyú élelmiszerekkel lassítható a szénhidrátok emésztése, ezért ha az ételtípus megengedi, használjunk hozzá citromlevet vagy ecetet.
  • Fogyasszunk gyakran inulintartalmú zöldségeket (csicsóka, cikória, vöröshagyma), mert ezek kedvezően befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet.
  • A terhesség ideje alatt könnyedén elsajátíthatjuk a diéta alapelveit, melyeket – főleg a nyersanyagok kiválasztását illetően – hosszabb távon is érdemes betartani, már csak azért is, mert segítségével még családi hajlam esetén is megelőzhető lehet a későbbi, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

    Diétával a cukor ellen

    Sáfrányos-gombás harcsa csicsókával

    Elkészítési idő: 35 perc

    Hozzávalók 4 személyre:

    négy harcsafilé

    két citrom leve

    egy csapott mokkáskanál fehérbors

    10 dkg vaj

    egy közepes fej vöröshagyma kockákra vágva

    30 dkg csiperkegomba

    2 dl növényi főzőtejszín

    egy kis csokor friss vágott petrezselyem

    egy mokkáskanál sárfány

    60 dkg csicsóka hámozva, kockákra vágva

    tárkonylevél a díszítéshez

    A halfilét citromlével és borssal ízesítjük, és tíz percre félretesszük. A vaj felén megpirítjuk a hagymát, majd ráhalmozzuk a gombát. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Ízesítsük petrezselyemmel, sáfránnyal, borssal és pici sóval. Közepes lángon addig főzzük, míg besűrűsödik.

    Ezalatt a maradék vajon hirtelen megsütjük a harcsa mindkét oldalát, majd a szószra rakjuk, és együtt pároljuk néhány percig. A csicsókát vízben, néhány perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, ráfektetjük a halat, köré öntjük a mártást, és a tárkonylevelekkel díszítjük.

    Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Erről is a cukor tehet!
  • Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség
  • Kiderült, miért hajlamosabbak a cukorbetegségre a túlsúlyos kismamák gyerekei
  • Cukros vagyok, de gyereket akarok