Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Derékfájdalom a terhesség alatt és után

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. november 12. | Frissítve: 2021. november 4.

Forrás: babaszoba.hu

Miért alakul ki a várandósság alatt derékfájás, hogy előzhető meg és hogyan csillapítható? És mi a teendő, ha szülés után is megmaradnak a kellemetlen tünetek?

Derékfájdalom a terhesség alatt és után
A derékfájás alapvetően meglehetősen gyakori jelenség és sajnos terhesség nélkül is nagyon sok embernél jelentkezik: leggyakoribb okai többnyire életvitelünkből eredeztethetőek, mint például az ülőmunka, mint passzív, statikus tevékenység napi sok-sok órán keresztül, mely gyakorta társul mozgásszegény életmóddal.
- Nagyon sokan úgy kerülnek bele a terhességbe, hogy már derékfájdalmaik vannak, mely a várandósság alatt csak fokozódni, romlani szokott. A terhesség során még akkor is jelentősen megváltozik a test statikai állapota, terhelése, ha az anyuka optimálisan a szükséges súlytöbbleten túl nem vesz fel jelentősebb súlyfelesleget - hiszen a pocak, megnövekedésével a Lumbalis gerincszakaszra megnövekszik nem csak a súlyterhelés, hanem jelentős előre felé ható húzóerő jelentkezik egyre határozottabban, ahogy közeleg a szülés - tudtuk meg Menyhárt Balázstól, a Gerincgyógyító Központ gerincgyógyítójától.
A szakember szerint mindez társul a terhesség különböző szakaszaiban felszabaduló izomlazító hormonok hatásával, mely felkészíti az ízületek ellazításával a kismamát a szülésre. Ez a jelenség értelem szerűen akkor is végbemegy, ha esetleg indokolt esetben császármetszéssel születik meg a baba, ezt követően pedig szinte azonnal folyamatossá válik a további terhelés, az állandó hajlongás, a gyermek emelgetése, cipelése hatására.
- A szülést követő derékfájdalmak esetenként nagyon változóan húzódhatnak el, akár extrém hosszú ideig is: függvénye többek között alapvetően alkatfunkció, de nem mindegy, mennyire sportos, egészséges, vagy éppen passzív ülőmunka mellett mozgásszegény életmódot folytatott az édesanya, esetleg érte-e baleset, vagy komolyabb traumatikus sérülés a terhességet megelőzően. Nagyon fontosnak tartom, karbantartották-e rendszeresen manuálterápiás kezeléssekkel a vázrendszer ízületeit, illetve a terhesség első trimeszterében szakszerűen kimozgatták, rendbe tették-e a kismama vázrendszerét - mondta el a gerincgyógyító.

Nem törvényszerű, hogy fájjon a derék

Megtudtuk azt is Menyhárt Balázstól, hogy Magyarországon nagyon kevesek foglalkoznak kismamák kezelésével, főleg szakszerű manuálterápiás kezeléssel, melynek általában a legfőbb oka az esetlegesen bekövetkező spontán vetéléskor nehogy összefüggésbe hozzák a terapeutát ezen sajnálatos eseménnyel.
- Attól, hogy valaki áldott állapotban van az még nem törvényszerű, hogy fájjon a dereka is, már akár az elejétől fogva, de sajnos még mindig nagyrészt csak akkor fordulnak már hozzánk, amikor a derékfájdalmakból már szekunder tünetek is megjelentek, mint például erős lumbágós, nyilalló, -hasogató, vagy akár lábakba lesugárzó fájdalmak. Sokkal fontosabbnak tartom a megelőzést, mert ezek nagyrészt elkerülhetőek lennének, ha még akkor fordul hozzánk a kismama, vagy gyermekvállalást tervező leendő anyuka, amikor még akár semmilyen panasza nincsen - hívta fel rá a figyelmet.
A derékfájdalom általában két egymást kiegészítő módszerrel az esetek túlnyomó részében igen hatékonyan megszüntethető: az egyik a rendszeres mozgás, mint például gyógytorna, gerinctorna, vagy akár jóga, pilates, vagy calanetics tornák, és legalább ilyen fontos a szakszerű kimozgatással járó manuálterápiás kezelések. - Véleményem szerint a fájdalomcsillapító gyógyszerek egyáltalán nem oldják meg a problémát: sajnos sok esetben mivel csak tüneti kezelések, további szövődmények kialakulásához vezetnek, valamint szoptatás ideje alatt nagy részük egyáltalán nem alkalmazható - fogalmazott a gerincgyógyító.

Mit tehetünk babavárás előtt?

A babavárás előtt is lehet tenni azért, hogy ne alakuljon ki derékfájdalom a terhesség alatt és után. - Egyre többen keresnek fel minket ilyen kérésekkel: rendszeres mozgással, sportolással és karbantartó kezelésekkel a vázrendszer megfelelően karbantartható és felkészíthető a fogantatásra. Én mindenkinek határozottan javasolnám a vázrendszer átmozgatását fogantatás előtt és akár ezt követően, az első 3-4 hónapban, függetlenül attól, jelentkeztek-e már derék vagy háti fájdalmak - mondta a szakember.

Hogy szüntethető meg a fájdalom?

Menyhárt Balázs szerint az a tapasztalat, hogy nagy százalékban gyakorlatilag teljesen meg lehet szüntetni a derékfájdalmakat, azonban mivel a vázrendszer mozgó, kopó alkatrészekből összerakott mechanikai, jelen esetben bio-mechanikai szerkezet, melyet minden nap használjuk, terheljük - és egy kismama életében terhelés az bizony van bőven -, ezért sajnos olyan megoldás, ami örökké tart, nincsen. - Az eredmény értelem szerűn nagyrészt függ attól, mennyire tud a kismama akár napi szinten tornázni, akár néhány perceket mozgatni, tornáztatni a derekát. Persze alkatfunkciótól is nagy mértékben függ, hiszen valaki nem mozog semmit és még sincs semmilyen fájdalma, valaki pedig megtesz mindent, rendszeresen sportol, tornázik és mégis vannak fájdalmai. Az a sok éves tapasztalatom, hogy akár minden egészséges embernek is életmódtól, terheléstől, kórelőzményektől függően optimális esetben 3-4 havonta, legkésőbb fél évente nagyon javasolt lenne a vázrendszer szakszerű és hatékony kimozgatása - mondta el.

Így térhetünk vissza a sporthoz

A szakembert arról is kérdeztük, hogy érdemes sportolni, mozogni a szülés utáni derékfájdalommal. A szülést követően, 4-6 hétig, amíg a szülési traumákat követő regenerálódási folyamatok zajlanak, esetleges sebészeti beavatkozások begyógyulása tart, addig nagyon óvatos torna javasolt csak, azt is csak fájdalomhatárig - ennek folyamatai esetenként, kismamánként akár széles határok között változó lehet. Ezt követően fokozatosan vissza lehet térni a mozgáshoz, lehetőségekhez képest sportoláshoz is - tette hozzá -, azonban véleményem szerint határozottan érdemes és javasolt lenne néhány kezeléssel visszaállítani a vázrendszert a terhesség és a szülést követően az alkatnak és adott körülményeknek megfelelő optimális és szimmetrikus állapotba.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések