Terhesség

A vérkeringés elképesztő teljesítménye a terhesség alatt

A várandósság idején egy-másfél literrel több vér kering az érpályákon, miközben az érfalakra egymással ellentétes erők hatnak.

Keringési viszonyok a babavárás idején

A cél: a fejlődő magzat tökéletes ellátása. Ideális esetben kis szédelgésnél, aluszékonyságnál több kellemetlenség nem várható a babavárás alatt. Ez is főként az első harmadban jellemző, mégpedig az alacsony vérnyomás miatt, ami a terhességi hormonok értágító hatásának köszönhető. Közben nő a keringő vér mennyisége. A többletfolyadék nem csupán az erekbe, hanem a szövetek közötti térbe is kerül. Ennek köszönhető, hogy az arcod és egész tested feszesebbé, fiatalosabbá, teltebbé válik, az apró ráncok kisimulnak.

A leggyengébb pont: a vénás rendszer

Ahogy nő a méh és a magzat, mind nagyobb nyomás nehezedik a viszonylag gyengébb falú vénákra, amelyek a szokásosnál jelentősen több vért továbbítanak. Különösen a lábon jelentkezik gyakran ez a probléma: egyre vastagabban virítanak a visszerek, amelyek akár fájdalmat is okozhatnak, ólomnehéz lábak érzetét keltik. (Erről a 2011 júniusi számunkban olvashattál bővebben.)

Érdemes rendszeresen edzeni a lábad hideg-meleg vizes váltózuhanyozással. Súlyosabb esetben hűsítő visszérkenőccsel, még felkelés előtt felhúzott kompressziós harisnyával (amit bőrgyógyász vagy érsebész javasol) és a lábak felpolcolásával teheted elviselhetővé a helyzetet, szülés után pedig jelentős javulásra számíthatsz. A gondos orvos már az első találkozáskor feltérképezi, előfordult-e a családodban fiatalkori vagy fogamzásgátló tabletta szedésével kapcsolatos vagy terhesség alatti trombózis, mert ilyenkor feltétlenül érdemes további vizsgálatokat végezni, mert ha mindehhez visszeresség társul, az növeli a kockázatot.

A másik véglet

A kismama keringését befolyásoló másik tényező a méhlepényben termelődő, érösszehúzó hatású anyagok. A terhességi hormonok lazító és méhlepény-érösszehúzódást kiváltó anyagainak egyensúlyából 90-110 higanymilliméter körüli átlagvérnyomás kerekedik. Egyes kismamáknál viszont az érösszehúzó hatás jóval erősebbnek bizonyul, mint a terhességi hormonok értágító hatása, ilyenkor alakul ki a terhességi magas vérnyomás. Amíg nem rendelkeztünk hatásos, korszerű vérnyomáscsökkentőkkel, ez akár méhen belüli elhaláshoz, fejlődésbeli elmaradáshoz is vezethetett. A terhesgondozási rutinhoz hozzátartozik a rendszeres vérnyomásmérés a védőnőnél, így az eltéréseket időben észre lehet venni.

Csak ritkán fordul elő a HELLP-szindróma, amelyet szintén a lepényből felszabaduló anyagok okoznak, de nem jár mindig magas vérnyomással. Tudj meg róla többet, miről ismerheted fel!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin