Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csökken a gyerekek IQ-ja a növényvédőszerek miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 23.

Forrás: Greenpeace.org

A terhes nők szervezetébe kerülő növényvédőszerek negatívan hatnak később a gyerekek érzékelésére, figyelmére, emlékezésére, gondolkodására és a hátráltatott fejlődés gyakran az IQ csökkenésben is jelentkezik.

Csökken a gyerekek IQ-ja a növényvédőszerek miatt

A kutatások szerint bizonyos rovarölő szerek különösen a megismerést segítő képességek - az érzékelés, figyelem, emlékezés, gondolkodás - fejlődését hátráltatják, ami gyakran mérhető IQ csökkenésben jelentkezik - idézi a Greenpeace az Európai Parlament tudományos szolgálatának jelentését.
A legtöbb rovarölő szer a rovarok idegrendszerét pusztítja, ugyanakkor az összes élőlény idegrendszerét - beleértve az emberét is - hasonló kémiai folyamatok működtetik, így a rovarölő szerek az emberi agy működésére is hatással lehetnek, különösen olyankor, amikor az még fejlődőben van.
Bár az Európai Parlament jelentése óvatosan fogalmaz, mert nincsenek szisztematikus, egymással összevethető tesztek a különböző vegyszerekről, a meglévő vizsgálatok eredményei azonban egy irányba mutatnak: a rovarölő szerek különösen a kognitív képességek fejlődését hátráltatják, ami gyakran mérhető IQ csökkenésben jelentkezik. Ez nem is meglepő, hisz a kognitív funkciók azok az alapvető megismerést segítő agyi funkciók, mint amilyen például a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, az emlékezet és a gondolkodás.
A gyerekek szellemi fejlődésben kimutatható elmaradása az egyéni tragédiákon túl komoly társadalmi és gazdasági károkkal is jár. A szakértők az amerikai kutatások eredményeit vetítették rá Európára, így kiszámították, hogy bizonyos rovarirtó szereknek való kitettség évi 125 milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak, ami az IQ csökkenés miatti élethosszon át tartó keresetkiesésből adódik. Maga a számított veszteség minden bizonnyal alábecsült, mert nem vesz figyelembe másféle egészségkárosító hatásokat, mint pl. a rovarirtó szereknek a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a rák bizonyos fajtáinak kialakulásában játszott valószínűsíthető szerepét.
Hogyan kerülhetnek a növényvédő szerek a szervezetünkbe? Például belélegezve, bőrön át történő felszívódással, és a legkézenfekvőbb módon úgy, hogy elfogyasztjuk a vegyszerekkel kezelt, és a vegyszermaradványokat még tartalmazó zöldségekkel és gyümölcsökkel.
Épp ezért várandósság idején, a szoptatás alatt és a gyerekek kisiskolás koráig - míg az idegrendszer fejlődik - különösen fontos, hogy az anyák ne csak az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségére, hanem a minőségére is odafigyeljenek, és válasszák inkább az ökológiai termesztésből származó, vegyszermentes élelmiszereket.
A Greenpeace Magyarország évek óta dolgozik azért, hogy elősegítse az ökológiai gazdálkodás elterjedését Magyarországon. Az élelmiszer előállításának ugyanis ez az egyetlen módja, ami bizonyítottan kíméli a termelők és a fogyasztók egészségét, valamint a környezetünket is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák