Terhesség

Csemer Bogi: “Önmagunkhoz sokszor szigorúbbak vagyunk”

A harmonikus kismama szócikknél valószínűleg Csemer Bogi nevét találnánk a szótárban. A pozitív szemlélete azonban közelről sem erőltetett, sőt minden elemében természetes és magától értetődő.
2020. Február 20.
"A második terhességem valahogy sokkal gyorsabban zajlik."
Névjegy: Csemer Boglárka, Boggie
Fonogram-díjas magyar énekesnő, a Parfüm című dalával lett országosan ismert. 2015-ben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Wars for Nothing című számával. Magyar, francia és angol nyelven énekel, a tavalyi évben hat különböző országban turnézott, fellépett a Budapest Parkban a világhíres énekesnő, Zaz előtt, illetve két nagysikerű koncertet is adott a Művészetek Palotájában. Egy kislány, Lenke anyukája, férjével májusra várják második gyermeküket.

Manapság minden a szerepekről szól. Megpróbáljuk elválasztani egymástól az életünk különböző területeit, kategorizálunk, majd pedig értékelünk. Elégedettek persze akkor vagyunk, ha mindenhol legalább száz százalékot nyújtjuk. Aztán amikor épp felőrölne bennünket az állandó megfelelési kényszer meg a határtalan maximalizmus, jön valaki, aki a könnyedségével arra figyelmeztet, lehet ezt az élet nevű dolgot egy kicsit másképp is.

Csemer Bogi is éppen ezt teszi, nemcsak a dalaival, de azzal is, ahogyan anyaként a mindennapokban létezik. – Az anyaság pontosan olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. De leginkább ahhoz, hogy a másiknak hogyan kellene jobb anyának lennie. Sokan szélsőséges elveket vallanak a témában és a világért sem engednének a saját elképzeléseikből. Furcsa ez nekem, mert bizonyos határokon belül, de mindannyian ugyanazt éljük át: megszületik a baba, azt se tudjuk, mit kezdjünk vele, sír, nem tudjuk miért, tanuljuk a szoptatást, tanuljuk a kicsi viselkedését, és szép lassan beletanulunk az anyaságba is. Annak ellenére, hogy mind jól ismerjük ezeket a lépcsőfokokat, folyamatosan ítélkezünk egymás felett.

A világból talán még soha nem hiányzott ennyire az empátia. Bogi három évvel ezelőtt, harmincéves korában adott életet első gyermekének, Lenkének. Az énekesnő férje révén nagy családba házasodott, ami szerinte sokat segített abban, hogy már az első terhessége alatt és a szülés után is könnyedén vette az anyasággal kapcsolatos akadályokat. – A férjemmel 16 éves korom óta ismerjük egymást, azóta folyamatosan babák és gyerekek között vagyok. Lenke érkezésekor a családban lévő többi édesanya és nagymama tudása, rutinja is jól jött, részben nekik is köszönhető, hogy olyan gördülékenyen ment minden. Sok édesanyánál azt látom, hogy félnek az első időszaktól, mert még soha nem fogtak kicsi babát a kezükben. Nem beszélve a leendő nagymamákról, akik sok esetben 25-30 éve babáztak utoljára.

Bogitól távol áll az aggodalmaskodás

Már Lenkével is a maga természetességében fogadta a várandósság minden örömét és nehézségét, most a második babával a pocakjában sincs ez másként. “A második terhességem valahogy sokkal gyorsabban zajlik. Hamarabb indult változásnak a testem, már öthónaposan akkora volt a hasam, mint Lenkével a hetedikben. Ez a megnövekedett súly megviseli a hátamat, ezért mindennap tornázom. Találtam egy szuper videót a neten, ami teljesen helyretesz. Egyébként most is ugyanolyan aktív vagyok, mint legutóbb, viszont ezúttal jóval kevesebbet híztam. Amikor a lányomat vártam, a harmadik trimeszterben enyhe terhességi diabéteszt diagnosztizáltak nálam, aminek hatására aztán fokozottan odafigyeltem az étkezésemre. Akkor 16 kilót szedtem magamra, amiből a szüléskor csak 6 kiló ment le, a fennmaradó 10-zel két évig küzdöttem.

Nem kevés, ennyi idő kellett, mire újra azt a nőt láttam a tükörben, akit előtte megszoktam. A terhesség alatt felszaladó pluszkilók sokaknak okoznak problémát. A másoknak való megfelelés kényszere és a mindent elöntő elváráscunami nem könnyíti meg az anyák helyzetét. Azoknak azonban, akik estéről estére százak elé lépnek ki, talán még nehezebb a dolguk. – Nem tagadom, van rajtam egy plusz nyomás. Bár nem híztam meg drasztikusan, mégis ott motoszkált bennem, hogy muszáj visszaszereznem a régi alkatomat, hiszen a közönség azt várja, amit már megszokott tőlem. Iszonyú frusztrált voltam emiatt. Most szeretnék elébe menni ennek az érzésnek, ezért tudatosítottam magamban, hogy énekesnő vagyok, nem modell, az elsődleges szempont mégiscsak az, hogy kiválóan énekeljek. Ha adok egy jó koncertet, akkor senkit sem érdekel az a pár pluszkiló.

Ezzel a felfogással talán könnyebben barátkozom majd meg a szülés utáni alakommal. Különben is, önmagunkhoz sokkal szigorúbbak vagyunk, drasztikusabban éljük meg a változást, ami nekünk szemet szúr, afelett más lehet, hogy könnyedén elsiklik. Újragondolt szerepek Bogi számára nem kérdés, hogy a második gyermek születése után is hamar visszatér a színpadra.

Csemer Bogi: "Önmagunkhoz sokszor szigorúbbak vagyunk"

“ami nekünk szemet szúr, afelett más lehet, hogy könnyedén elsiklik”

– Sokan kérdezik, hogy hogyan tudom összeegyeztetni a munkámat és az anyaságot. De az igazság az, hogy én ezt nem érzem feladatnak, valahogy természetesen megfér egyik a másik mellett, sőt egymásba folynak, nem választom kategorikusan kétfelé az életemet. Ráadásul van egy csapatom, akiknek fontos a zenekar, már csak miattuk is hamar vissza kell térjek a színpadra. Lenkénél úgy oldottam meg a fellépéseket, hogy a szoptatás után rendszeresen fejtem, ami egyébként nem volt könnyű. Ugyanakkor így, ha el kellett mennem valahova, akkor szabadon mozoghattam.

A második babámmal májusra vagyok kiírva, és úgy tervezem, hogy ezúttal is megadom azt a három hónap pihenést magamnak és a babának, amíg csak rá kell figyelnem. Ennek az időszaknak a teljes nyugalmát és szépségét nem adnám semmiért. Augusztusban pedig újra színpadra állok. Nekem is jó, hogy van határidő, mert tudom, addigra össze kell kapjam magam. Azzal kapcsolatban, hogy egy nő mikor menjen vissza dolgozni, nincs egy jó megoldás, fontos lenne, hogy mindenki a saját igényei szerint szervezze az életét.

– Az én esetemben ez nem úgy történik, hogy a három hónap elteltével gőzerővel vetem bele magam a munkába, és a hét öt napján koncertezem. Lenke decemberi baba volt, márciusban volt egy fellépésem, majd áprilisban még pár, ennyi. Egyébként pedig azt tapasztalom, hogy a gyereknek is jó, ha én a koncert után friss energiákkal feltöltve érek haza, és közben engem is boldoggá tesz, hogy nem adom fel önmagam.

Bogi az interjúban beszélt az öröklött mintákkal kapcsolatos véleményéről, és az anyasághoz való viszonyáról is. Az interjú ezen részét elolvashatjátok a Kismama magazin legfrissebb számában.

Csemer Bogi: "Önmagunkhoz sokszor szigorúbbak vagyunk"

Forrás: Kismama magazin