Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császármetszésnél és hüvelyi szülésnél is megsérülhet a baba

Szerző: Kiss Virág

2018. január 14. | Frissítve: 2020. április 5.

Forrás: babaszoba.hu

Mennyire gyakori, hogy császármetszés közben megsérül a baba? Kell-e aggódniuk a seb miatt a szülőknek? S vajon hüvelyi szülésnél is keletkezhet ilyen sérülés? Utánajártunk.

Nem olyan régen került nyilvánosságra, hogy császármetszés során véletlenül megvágta egy baba arcát egy szülészorvos Budapesten. A seb 1,2 cm-es hosszúságú, és két héttel a szülést követően is látható még a gyermek arcán. Az édesanya, aki nyilvános Facebook-posztban kért segítséget, azt szeretné, ha kislánya arcán a későbbiekben nem maradna nyoma ennek a vágásnak.
A poszthoz rengetegen szóltak hozzá, és többen is beszámoltak a babájukat ért hasonló sérülésekről. Szerencsére ezek maradandó nyom nélkül gyógyuló sebek voltak.

S hogy hol sérülhet a baba a szülés során?

Egy kifejezetten szülési sérülésekkel foglalkozó amerikai civilszervezet adatai szerint a szülés során a baba arcán, fején, fülén és hátán okozhatnak sérüléseket az orvosi eszközök.

Császármetszés okozta sérülések

A császármetszéssel világra hozott magzatok ki vannak téve az orvosi eszközök okozta sérüléseknek is - olvasható egy, a császármetszések kockázatát összefoglaló 2008-as tanulmányban.
A császármetszések 0.1-3.1 százalékában fordulhatnak elő sérülések
A tanulmány szerint a császármetszések 0.1-3.1 százalékában fordulhatnak elő hasonló sérülések; az előre nem tervezett illetve, sürgősségi császármetszések során pedig megnő ezeknek a sérüléseknek a kockázata -figyelmeztetnek a szerzők. További két rizikótényezőt emel ki a tanulmány: a magzat rendellenes fekvése illetve a magzatburok repedés szintén növelheti ezeknek a sérüléseknek a kockázatát.
Számtalan eltérő adatot közölnek egyébként a különféle vizsgálatok a császármetszések közben történt magzati sérülésekről. Ennek azonban az a magyarázata, hogy világszerte emelkedik ennek a beavatkozásnak a száma.
A császármetszések során okozott sérülések szerencsére többnyire nem járnak maradandó következményekkel, és sokszor egy ragtapasszal elegendő leragasztani ezeket. Amennyiben nagyobb sérülésről van szó, akkor egy sebösszehúzó tapasz segítségével megoldható a sebek tökéletes záródása. Ebben a korban nagyon jó a seb regenerációja, így jó eséllyel, nyomtalanul gyógyulnak ezek a sérülések.

Hüvelyi szülések alatti sérülések

Sajnos normál, hüvelyi szülés esetén is okozhat sérülést egy-egy eszköz. Ha például fogót használnak, előfordulhat, hogy az a baba fején véraláfutásos nyomot hagy. Ez esetben is azonban többnyire maradandó nyom nélküli lesz a gyógyulás.
A burokrepesztéshez használt eszközök, amelyek a burkot megcsípik vagy felhasítják - speciális esetekben - szintén okozhatnak sérülést. Amennyiben a magzat koponyája és a magzatburok között nincs magzatvíz, akkor a beavatkozás során előfordulhat, hogy a baba fejbőre is megsérül.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák