Terhesség

Császármetszésnél és hüvelyi szülésnél is megsérülhet a baba

Mennyire gyakori, hogy császármetszés közben megsérül a baba? Kell-e aggódniuk a seb miatt a szülőknek? S vajon hüvelyi szülésnél is keletkezhet ilyen sérülés? Utánajártunk.
2018. Január 14.
A császármetszések 0,1-3,1 százalékában fordulhatnak elő sérülések

2018-ban írt arról a sajtó, hogy császármetszés során véletlenül megvágta egy baba arcát egy szülészorvos Budapesten. A seb 1,2 cm-es hosszúságú volt, és két héttel a szülést követően is látható volt még a gyermek arcán. A gyermek édesanyja nyilvános Facebook-posztban kért segítséget, hogy kislánya arcán a későbbiekben ne maradjon nyoma ennek a vágásnak.

A poszthoz rengetegen szóltak hozzá, és többen is beszámoltak a babájukat ért hasonló sérülésekről. Szerencsére ezek maradandó nyom nélkül gyógyuló sebek voltak.

S hogy hol sérülhet a baba a szülés során?

Egy kifejezetten szülési sérülésekkel foglalkozó amerikai civilszervezet adatai szerint a szülés során a baba arcán, fején, fülén és hátán okozhatnak sérüléseket az orvosi eszközök.

Császármetszés okozta sérülések

A császármetszéssel világra hozott magzatok ki vannak téve az orvosi eszközök okozta sérüléseknek is – olvasható egy, a császármetszések kockázatát összefoglaló 2008-as tanulmányban.

A tanulmány szerint a császármetszések 0,1-3,1 százalékában fordulhatnak elő hasonló sérülések; az előre nem tervezett illetve, sürgősségi császármetszések során pedig megnő ezeknek a sérüléseknek a kockázata – figyelmeztetnek a szerzők. További két rizikótényezőt emel ki a tanulmány: a magzat rendellenes fekvése illetve a magzatburok repedés szintén növelheti ezeknek a sérüléseknek a kockázatát.

Számtalan eltérő adatot közölnek egyébként a különféle vizsgálatok a császármetszések közben történt magzati sérülésekről. Ennek azonban az a magyarázata, hogy világszerte emelkedik ennek a beavatkozásnak a száma.

A császármetszések során okozott sérülések szerencsére többnyire nem járnak maradandó következményekkel, és sokszor egy ragtapasszal elegendő leragasztani ezeket. Amennyiben nagyobb sérülésről van szó, akkor egy sebösszehúzó tapasz segítségével megoldható a sebek tökéletes záródása. Ebben a korban nagyon jó a seb regenerációja, így jó eséllyel, nyomtalanul gyógyulnak ezek a sérülések.

Hüvelyi szülések alatti sérülések

Sajnos normál, hüvelyi szülés esetén is okozhat sérülést egy-egy eszköz. Ha például fogót használnak, előfordulhat, hogy az a baba fején véraláfutásos nyomot hagy. Ez esetben is azonban többnyire maradandó nyom nélküli lesz a gyógyulás.

A burokrepesztéshez használt eszközök, amelyek a burkot megcsípik vagy felhasítják – speciális esetekben – szintén okozhatnak sérülést. Amennyiben a magzat koponyája és a magzatburok között nincs magzatvíz, akkor a beavatkozás során előfordulhat, hogy a baba fejbőre is megsérül.

Kapcsolódó cikkek: