Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császármetszés után hüvelyi szülés - Lehetséges?

Szerző: Jaksa Petra

2017. február 14. | Frissítve: 2021. szeptember 5.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon lehetséges császármetszés után természetes úton szülni? Milyen feltételek szükségesek ehhez és milyen kockázatokkal jár? Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász segített megválaszolni a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Császár után hüvelyi szülés?

Amikor nincs más megoldás

"Napjainkban a császármetszésnek nincs abszolút feltétele, de nincs is abszolút ellenjavallata sem. Azt azonban tudnunk kell, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nincs más lehetőség szülés befejezésére, mint a császármetszés (a magzat műtét nélkül nem születhetne meg). Ezek a következők: a kismedencében található daganat, III. fokban szűk medence, vagy amikor a lepény teljesen fedi a méhszájat (placenta praevia totalis). Ezeket nevezzük abszolút javallatnak, tehát ilyen esetben a hüvelyi szülés nem lehetséges" - mondja dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász.
"Beszélünk relatív javallatokról is. Ezek azt jelentik, hogy megtörténhet a szülés, de akkor az anya és/vagy a magzat egészségkárosodásával lehet számolni. Van olyan szituáció, amikor a császármetszést a közvetlen anyai vagy magzati életveszély elhárítás érdekében végezzük (vitalis javallat). Ez azt jelenti, hogy az anyát és/vagy a magzatot mindenképpen elveszítenénk, ha a műtétet nem végeznénk el. Megint egy másik eset, ha egy várható veszély megelőzése érdekében döntünk a császármetszés mellett (profilaktikus javallat). Például ha az anya a fájások alatt a már meglévő császáros heg érzékenységére panaszkodik. Ilyenkor a hegvonal szétválását megelőzendő végzünk szülésbefejező műtétet. Hasonló indikációt képez a korábbi méhen végzett műtét is" - teszi hozzá.

Ha már szültünk császármetszéssel

Bizonyos feltételek mellett lehetséges a hüvelyi úton szülés akkor is, ha már volt császármetszésünk. A nemzetközi statisztikák szerint a császár utáni hüvelyi szülések 70 százaléka sikeres, azaz 10-ből 7-8 baba hüvelyi úton jön világra. Ami azért elég megnyugtató arány.
"Természetesen a korábbi császármetszés növeli egy újabb császármetszés valószínűségét, de ha nem rohamos szülésről van szó és nincsenek a hegszétválásnak jelei (sorozat ultrahang vizsgálattal követve a heg egységes, szülés alatt nincs hegvonal érzékenység), akkor szoros odafigyelés mellett a vajúdó spontán szülésbe engedhető, amennyiben szeretne természetes úton szülni."

Mire számítsunk, ha a hüvelyi szülés mellett döntött az orvos

"Ilyenkor az orvos fokozott figyelemmel kíséri a szülést. A hegvonal állapotát betapintással többször ellenőrzik, CTG-vizsgálattal folyamatosan megfigyelik a magzati szívhangot is. Ez esetben a szülésindító, ill. fájássegítő gyógyszerekkel sokkal körültekintőbben bánnak, hiszen minden a szülés indítására és felgyorsítására irányuló beavatkozás növeli a császáros heg felszakadásának esélyét."

Kell-e félnünk a heg szétválásától?

A császármetszés utáni hüvelyi szülés legnagyobb veszélye, hogy a műtéti heg a vajúdás során megnyílhat vagy akár teljesen szét is válhat, mely az anyára és a magzatra nézve is életveszélyes állapotot idéz elő. Ezzel kapcsolatban azonban dr. Bartha Tünde válasza eloszlatja a félelmeket.
"Félni a hegszétválástól nem kell, hiszen a szülés megindulásakor a szülészorvos sok mindent mérlegel: a magzat mérete, a koponya helyzete, kontrakciók gyakorisága/erőssége, a hegvonal állapota és a méhszáj tágassága. Amennyiben nincs a császármetszésnek abszolút javallata, úgy ezek alapján születik meg a döntés a szülés kimenetelét illetően - természetesen figyelembe véve a kismama kívánságát is." A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy a legrosszabb kimenetel (vagyis a heg szétnyílása) mindössze az esetek 1%-ban következik be, hiszen ma már olyan korszerű varróanyagokat használnak, melyek esetében a repedések kockázata elhanyagolható.

Mennyi idő teljen el a császár és a következő szülés között?

"Mivel a császármetszés a méhen áthatoló műtét, ezért a következő terhesség vállalásáig egy év várakozási időt szoktunk javasolni, hogy legyen idő a méhnek regenerálódni. Három császármetszés után a heg rugalmatlansága miatt további terhességek vállalását nem javasoljuk, de nem egy ellenpéldát láttunk már. Ilyen például annak a hölgynek az esete, aki egymás után 15 császármetszésen esett át. Ezt magyarázhatja az adott páciens kötőszöveti regenerációs képessége."
A cikk elkészítésében segítségünkre volt: Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász

NAP-rendelő Nőgyógyászati Ambuláns Praxis

www.naprendelo.hu

Cím: Debrecen 4028 Kétmalom utca 5. A Bem tér parkos oldalához közel.

Internetes bejelentkezés
Telefonos bejelentkezés:
+36/70-317-4133
E-mail: barthatund@naprendelo.hu
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák