Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császármetszés: ki kicsoda a műtőben?

Szerző: Hojer Eszter

2020. január 22. | Frissítve: 2021. február 9.

Forrás: babaszoba.hu

A műtéti környezet, egyáltalán a helyszín, az ott jelenlévők többsége mind-mind ismeretlenek a vajúdó vagy műtétre előjegyzett anyuka számára. Érdemes tisztában lenni vele, kikre számíthatunk a császármetszés során, kik lesznek jelen.

Császármetszés: ki kicsoda a műtőben? (fotó: iStock)
Egy picivel így magabiztosabbak lehetünk - ha minden a tervek szerint alakul. A műtéti stábbal dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos ismertet meg bennünket.

Állandó segítségünk: a műtősfiú

"Azért fiúként tartjuk őket számon, mert 99,9%-ban férfiak töltik be ezt a szerepet" -  kezdi Benkovics doktornő a szereplők bemutatását. A műtősfiú az, aki az édesanyát átkíséri vagy fekvőágyra/ülőkocsiba helyezve őt áttolja a műtőbe. Ott ő segít az anyukának lefeküdni/leülni, türelmesen megvárja, amíg a kismama megkapja az érzéstelenítést, majd a műtőasztalra helyezi őt. Az operáció végén, amikor az anyukát elbocsátják a műtőből, általában a műtősfiú viszi őt a szobájába/az őrzőbe, vagy ahova éppen az adott kórházban az adott pillanatban vinni kell a császáros édesanyát. Valódi interakciója a műtősfiúval várhatóan nem lesz az édesanyának, a nevét sem fogja megtudni, mégis nagyon sokat segít neki" - mondja a doktornő.

A kapuőr: a műtősnő

A fedélzet kapitánya - hogy szemléletesek legyünk -, a műtősnő. Ő az, aki legelőször bemegy a műtőbe és beöltözve, jellegzetes hajhálójában várja a beteget és az operáló teamet. "A műtősnő felel azért, hogy ki léphet be a műtőbe, erre ő adja meg mindenkinek az engedélyt. Az operációhoz használandó eszközök sterilitásáért is ő felel" - avat be a kulisszatitkokba dr. Benkovics.

Az operáló team

1. Az első bemutatkozó szereplők az altatóorvos és asszisztense lesznek. Ők bizonyára köszöntik az édesanyát és elmondják neki, mit fognak csinálni vele, vagy legalábbis azt, hogy mit kérnek tőle, neki mi a dolga. "Az aneszteziológus és asszisztense mérik a kismama vérnyomását, ellenőrzik az infúzióját és természetesen az érzéstelenítést ők végzik el" - magyarázza dr. Benkovics Júlia. Az operációt követően is ez a páros ellenőrzi majd a kismama állapotát.
2. Választott szülésznő esetén az első, biztosan ismerős szempár a szülésznőé lesz a műtőben. (Egyéb esetben az ügyeletes szülésznő fog ott állni.) Ő már a maszkja mögül fog figyelni, és az egész műtét során a kisbabát várja, hogy megszülessen.
3. Ezek után fog megérkezni a műtőbe az operáló orvos és asszisztense - nagy valószínűséggel egyiküket már ismeri a kismama. Ekkorra az édesanya már a műtétre előkészítve a műtőasztalon fekszik.
4. Opcionálisan, helyzettől és kórháztól függően ezt követően léphet be a műtőbe az édesapa, illetve esetleg orvostanonc is érkezhet, aki megfigyeli az operációt. Ekkorra már az édesanya túlesett a hát lemosásán, az érzéstelenítésen és az alhasa paravánnal van már eltakarva, így a fejéhez ülő édesapa semmit nem lát magából a műtétből.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák