Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császármetszés: a kockázat öröklődik

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 18.

Forrás: Index.hu

Kétszer nagyobb az esélye annak, hogy valaki császármetszéssel fog szülni, ha ő maga is császármetszéssel született.

Aki császármetszéssel született nagyobb eséllyel szül majd császármetszéssel

A Proceedings of the National Academy of Sciences c. lapban ismertetett tanulmány szerint azok a nők, aki téraránytalanság miatt császármetszéssel születtek meg 2,8-szor nagyobb eséllyel ők is császárral fognak szülni- írta az Index.
Bécsi kutatók arra jutottak, hogy náluk kétszer nagyobb az esélye a téraránytalanság miatti császármetszésnek.
Philipp Mitteröcker, a Bécsi Egyetem elméleti biológiai tanszékének munkatársa azt vizsgálta, hogy mi az oka annak, hogy bár több százezer évnyi természetes szelekción vagyunk túl, mégis nagyon magas a szülési komplikációk aránya. Ehhez 2016-ban bemutatott egy matematikai modellt is.
A szűk medence előnyös a szülés folyamán a magzat előrehaladása szempontjából, ugyanis kivédi a medencefenék-problémákat, de a baba túlélési esélyeit a minél nagyobb mérete növeli. Így tehát egyszerre előnyös a szűk csípő és a nagy baba, de persze csak egy határig: hiszen ha túl nagy a baba, akkor nem fér át a szülőcsatornán.
A természetes szelekció nem képes kivédeni a téraránytalanságot - a modell szerint. Tehát a természetes kiválasztódás nem tolta a kisebb magzat felé az evoluciót.
Az elmúlt évtizedekben a téraránytalanság miatti császármetszés 20 százalékkal nőtt. A 20. század közepe óta császármetszéssel mentik meg az anya és a baba életét ilyen esetekben, így lényegében az a szelekció, ami a kisebb súlyú babák felé terelte volna az evolúciót a császármetszéssel eltűnt. A császármetszés tehát hatással volt az evolúcióra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések