Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császár után újabb szülés: fájdalmas és kockázatos vizsgálatok?Olvasói kérdésre válaszol a szakértő

Szerző: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

2011. március 4. | Frissítve: 2021. május 12.

Forrás: Kismama magazin

Egyre többen szülnek császárral, ezért ezzel kapcsolatos kérdést is mind gyakrabban kap szakértőnk. Mi történik például azután, ha másodszorra sikerül természetes úton világra hozni a babát?

A legfőbb mumus: a betapintás

Kérdés:

Első babámat császárral szültem, most a másodikat várom, és nagyon szeretnék természetes szülést. Az orvosom egy ideig hitegetett is, de egyre inkább úgy érzem, hogy ő legszívesebben másodjára is császározna. Legutóbb például elmondta, hogy a hüvelyi szülés után közvetlenül úgynevezett betapintást kell végezni, mégpedig altatásban - mert amúgy nagyon fájna -, hogy kézi vizsgálattal megállapíthassa, nem vált-e szét a korábbi műtét hege a méhen. Így a babát, hiába szeretném én azt annyira, úgysem tudom majd megszoptatni.
És ha történetesen szétvált az a heg, még a hasamat is fel kell vágni, hogy összevarrják. Bevallom, alaposan rám ijesztett ezzel, nem is tudom már, érdemes-e kapálóznom annyira azért a természetes szülésért. Miért nem lehet például ultrahanggal megnézni, hogy szétvált-e az a heg? Mi a Kismama szakértőjének véleménye erről?
Laura, e-mail

Szakértőnk, dr. Boros Judit válasza:

Saját tapasztalataimat tudom megosztani önnel, és előre is bocsátom, hogy azok megnyugtatóak. Mióta olyan sok nő szül császármetszéssel, azok is egyre többen vannak, akik másodszor már természetesen szeretnének, persze csak akkor, ha az előző műtét oka másodjára nem ismétlődik. Az utóbbi években elég sok ilyen kismama szült nálam, és egyetlenegyszer sem volt szükség altatásra.
Megpróbálom már előre eloszlatni azt a rémképet, hogy a betapintás valami rettenetes dolog. Valóban szükség van rá, hiszen ha ritkán is, de előfordulhat, hogy a vizsgálat során azt tapasztaljuk, kis részen szétnyílt a korábbi méhheg, és ezért össze kell varrni. Egész eddigi pályafutásom során egy ilyen eset fordult csak elő! Ez a kismama a szülés és a gátmetszés után még a hasi műtétet is kénytelen volt elviselni a kicsi, gomblyuknál alig nagyobb rés miatt, ami a méh korábbi hegvonalán keletkezett vagy szülés, vagy vajúdás közben. Mégis úgy érezte, még ennek ellenére is jól tette, hogy a szülést választotta császár helyett. Maga a betapintás csak kicsivel kellemetlenebb egy közönséges kézi vizsgálatnál.
Úgy történik, hogy a méh tetejét kívülről, kézzel lenyomom, miközben a másik kezem két ujjával mindössze kétsóhajtásnyi idő alatt végigtapintom a belső méhszáj közelében elhelyezkedő hegvonalat. Sokkal kevésbé kellemetlen az egész, ha a kismama közben képes tudatosan és minél tökéletesebben lazítani. Ultrahangvizsgálat alapján sajnos nem lehet szülés után közvetlenül megítélni, ép-e a heg, mert nem elég élesek ekkor a határvonalak. A betapintásnak tehát van értelme és létjogosultsága, de tapasztalataim alapján egyáltalán nem kell tartani tőle.
Itt olvashatsz szakirodalmat a császármetszés utáni természetes szülésről
Jó könyvek, ha másodszorra természetes szülésre készülsz:
Penny Armstrong, C. M. M.és Sheryl Feldman: A születés művészete
Varga Katalin, Suhai-Hodász Gábor: Szülés és születés a lélektanon innen és túl
Michel Odent: Császármetszés
Michel Odent: A szeretet tudományosítása
Frederick Leboyer: Gyöngéd születés
Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések