Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Császár után felpattanni?!

Szerző: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

2011. október 10. | Frissítve: 2019. április 4.

Forrás: Kismama magazin

Van, ahol egy napig is, máshol csak néhány óra hosszat fektetik a kismamákat császár után. Vajon mitől függ, hogy meddig kell szinte mozdulatlanul feküdnöd?

Császár után felpattanni?!

Kérdés:
Ismerős császáros anyukák elbeszéléséből tudom, hogy nagyon különböző, mennyi ideig kell feküdniük műtét után a kismamáknak. Van, ahol még mindig egész-fél napot, máshol már hat óra elteltével föl lehet pattanni. Mitől függ ez?
F. Dóra, e-mail
Dr. Boros Judit válasza:
Szövődménymentes műtét esetén elsősorban az érzéstelenítés módjától függ, mikor lehet felkelni. Altatás után logikus módon akkor, ha a páciens már teljesen magához tért és erőre kapott, ez néhány óra. Gerincközeli érzéstelenítésnél pedig hat óra fekvés után lehet felkelni. A császármetszés után, ha nem történt műtét közben semmi rendkívüli, kifejezetten előnyös, ha az édesanya minél előbb felkel és mozog.
Aki tovább fekszik, annál nő a mélyvénás trombózis kockázata, hiszen a lábában lassul a vérkeringés. Hosszabb fektetéssel ráadásul nem csökkenthető a gerincközeli érzéstelenítés után néha kialakuló kellemetlen fejfájás kockázata, ez ugyanis sok más tényezőtől is függ, nemcsak a fekvéstől.
Az is kiderült, hogy felesleges a hólyagkatéter 24 órás viselése, mert a mama magától is tud pisilni. A mielőbbi eltávolítás azért is előnyös, mert ez csökkenti a fertőzésveszélyt. Nagyjából öt-hat óra, mire a gerincközeli érzéstelenítés hatása elmúlik, attól kezdve már érzi a kismama a vizelési ingert - feltéve, ha eltávolítják a katétert.
Tapasztalataink szerint az anyákra lelkileg is jó hatással van, ha hat óra múlva felkelhetnek, megmozgathatják izmaikat, zuhanyozhatnak. Így sokkal hamarabb gondoskodni tudnak kisbabájukról, nem érzik magukat olyan gyengének és betegnek. Műtét utáni fájdalomcsillapításra természetesen az első felkelés időpontjától függetlenül bármikor lehetőség van, ha valaki szükségét érzi.
Gyakori félelem, hogy a hasi seb szétnyílhat, ha túl korán áll talpra a kismama. Ez azonban alaptalan aggodalom. A köhögésnél, tüsszögésnél, nevetésnél érzett fájdalom csökkenthető, ha előrehajol közben, és a hasára szorítja a kezét. A teljes gyógyuláshoz hat hét szükséges, akkor már a hasizomgyakorlatokat is el lehet kezdeni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák