Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Családi adókedvezmény 2018-ban

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. március 28.

Forrás: babaszoba.hu

A családi adókedvezmény a gyermekek számától függő kedvezmény, amely a családosok jövedelmének összevont adóalapját (tehát az összes bruttó keresetet) csökkenti.

Családi adókedvezmény 2018-ban
Az arra jogosult - jogosultsági hónaponként - érvényesítheti a kedvezményt az eltartottak után.
Amennyiben az összevont adóalapból nem vonható le teljesen a kedvezmény, akkor a fennmaradó rész a járulékokból (az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból) is érvényesíthető.

Két eltartott esetén növekszik az összeg

2018-ban nem változik az egy, három, vagy több eltartott esetén érvényesíthető kedvezmény havi összege, így 1 gyermek után 66 670 forint, 3 (és minden további) gyermek esetén 220 000 forint összegű kedvezmény vehető igénybe. Azonban két eltartott esetén ez az összeg 100 000 forintról 116 670 forintra emelkedik, tehát a kedvezményezett számára eltartottanként havonta 17 500 forinttal kevesebb a fizetendő adó összege.
Ettől az évtől a családi adókedvezményt illetően más változás is érvényben van: január 1. óta ugyanis saját háztartásban nevelt gyermeknek kell tekinteni azt a gyermeket is, aki a szülő beleegyezésével vagy kérelmére részesül a Gyvt. szerinti átmeneti gondozásban, tehát az átmeneti gondozásba helyezett gyermek a családi kedvezmény szempontjából is figyelembe vehető.

Ki jogosult a kedvezményre?

A családi adókedvezményt érvényesítheti:
- a családi pótlékra jogosult személy, valamint a vele közös háztartásban élő házastársa,
- a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa, illetve a gyermek szülőjének hozzátartozója,
- a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy),
- a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
Nem veheti igénybe a családi kedvezményt az a személy, aki a családi pótlékot a gyermekotthon vezetőjeként a gyermek-otthonban nevelt gyermekre (személyre) tekintettel, a szociális intézmény vezetőjeként a szociális intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel, illetve a javítóintézet igazgatójaként, illetve büntetés-végrehajtási intézet parancsnokaként a javítóintézetben nevelt vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő, és gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel kapja.

Kit tekinthetünk kedvezményezett eltartottnak?

Kedvezményezett eltartottnak azt a gyermeket (személyt) tekinthetjük, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak, a magzatot a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig), azt, aki a családi pótlékra saját jogán jogosult, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyt.

Kit tekinthetünk eltartottnak?

Eltartottnak tekinthető a kedvezményezett eltartott, valamint az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne, akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg, családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja. A családi pótlék, így a családi adókedvezmény is a tankötelezett kor végéig jár, ám amennyiben a gyerek továbbra is közoktatásban tanul, akkor 20, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig 23 éves koráig folyósítják a családi pótlékot is, és eddig érvényesíthető a kedvezmény is.

Hogy állapítható meg a családi adókedvezmény összege?

A családi kedvezmény megállapítása során megvizsgálják, hogy a jogosult családjában hány kedvezményezett, és hány, a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető gyermek él. Családi kedvezményt csak az után a gyermek után lehet érvényesíteni, akire tekintettel az adófizetésre kötelezett személy családi pótlékra jogosult - akkor is, ha a pótlékot bármely okból ténylegesen nem folyósítják -, de a mértéket befolyásolja az eltartottak száma.
A példa alapján, ha a családban három gyermeket nevelnek és a szülők egy gyermek után jogosultak családi pótlékra, tekintettel arra, hogy a két nagyobb gyermek főiskolás, akkor ebben az esetben a család háromgyermekes családnak minősül azzal, hogy csak egy gyermek után csökkenthető az adóalap a háromgyermekesekre megállapított mértékkel, 220.000,- forinttal, ez alapján a család 33.000,- forinttal kevesebb adót fizet.
Egy gyermek után 10.000 forinttal, két gyermek után 17.500 forinttal, három gyermek után 33.000 forinttal magasabb nettó bér illeti meg az adókedvezményre jogosultat havonta, minden kedvezményezett eltartott után. Hogy könnyebben ki tudjátok számolni a nektek járó összeget, érdemes a NAV családi kedvezmény-kalkulátorát használnotok.

Hogy igényelhető meg a kedvezmény?

A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele az adófizetésre kötelezett személy adóbevalláshoz vagy munkáltatói adó megállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata, amelyet általában év elején kell megigényelni, de változás esetén az év bármelyik hónapjában benyújtható a nyilatkozat. A családi kedvezmény megosztására is van lehetőség: ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő - valamint a szülő házastársa - vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül.
A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény összege 50 százalékának érvényesítésére jogosult, míg a gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak. Amennyiben valamelyik hónapban, vagy akár a teljes évre nem érvényesítettétek a családi adókedvezményt, a következő adóbevallásnál erre van még lehetőség, és egy összegben igénybe vehetitek.
(Cikk forrása)
Kapcsolódó cikkeink családi ellátások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések