Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csak egy pohárral?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. június 26. | Frissítve: 2015. augusztus 24.

Forrás: babaszoba.hu

Mindig újabb és újabb kutatások látnak napvilágot a terhesség alatti alkoholfogyasztással kapcsolatban. Egy dán vizsgálat szerint néhány pohár bort nyugodtan meg lehet inni.

Nem vezet gyerekkori fejlődési problémákhoz, ha az anya terhessége korai szakaszában kevés, heti egy-nyolc adag alkoholt elfogyaszt - állapították meg dán kutatók a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A témáról végzett részletes dán tanulmány következtetései ellenére az eredményeket kommentáló szakemberek úgy vélik: érdemes fenntartani azt a korábbi figyelmeztetést , hogy várandós nő ne igyon alkoholt.

Mennyi alkohol fogyasztható a terhesség alatt?

Ha az állapotos nő nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyaszt alkoholt, az vetéléshez, magzati alkoholos szindrómához és kis születési súlyhoz vezethet.

A tanulmányban 1600 terhes nőt követtek nyomon, akiket ellátásuk első orvosi látogatása alkalmával vontak be a vizsgálatba. A megszületett gyerekeket 5 éves korukban tesztelték, ekkor értékelték intelligenciájukat, figyelmük időtartamát, önkontrolljukat, valamint a tervezéshez és szervezéshez szükséges gondolkodási képességeiket - ismertette a BBC hírportálja.

Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja a várandósság alatt nem ivott heti 8 adagnál több alkoholt, átlagosan teljesítettek. Ezzel szemben azok a gyerekek, akiknek az anyjánál rohamszerű - alkalmanként 5 adagnál több alkoholt jelentő - ivások fordultak elő, vagy hetente nyolcnál több adag alkoholt ittak állapotosan, rövidebb ideig tudták figyelmüket összpontosítani - írja az MTI.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések