Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

CSOK: változhat a szülési határidő

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 7.

Forrás: penzcentrum.hu

A lakástakarékpénztárak megszüntetése után a kormány a CSOK felvételére akar ösztönözni, ezt mutatják azok az intézkedések, amelyekkel kiterjesztették a hitelösszeg igénylőinek körét. Vajon a bankok milyen egyéb módosítást javasolnának?

A banki ügyfelek a támogatási összegek bővítését szeretnék
A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a bankok milyen módosítást tartanának célszerűnek.
Valószínűleg nőni fog a CSOK-ot igénylők száma, mert a 10 milliós kedvezményes hitelösszeget kiterjesztették a kétgyermekesekre is. Az
Már biztosnak tűnik, hogy a kamattámogatott hitel összegét a kétgyermekes családokra is kiterjesztik 10 millió forintig. Ez a hitelösszeg a háromgyerekeseknél 15 millióra nő, amihez továbbra is jár majd a 10 millió forintos egyszeri támogatás. A 3 százalékos kamatra felvehető, legfeljebb 25 éves futamidejű, tízmilliós kölcsön valóban kedvező, úgy tűnik, a támogatás kétgyermekesekre történő kibővítése egyelőre nincs napirenden.
Ugyanakkor az igénylést ésszerűbbé, elérhetőbbé kéne tenni, mert jelenlegi formájában a feltételrendszer bonyolult.
Most leginkább a háromgyerekesek juthatnak előnyös konstrukcióhoz: egyszeri, 10 millió forintos támogatás is jár új lakás vásárlása esetén, használt lakásnál 2,2 millió forint. Ha vállalt gyerekekről beszélünk, akkor ennek határideje egy gyereknél négy, második gyereknél nyolc év.
A feltételek között van továbbá, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása, legalább 180 napos társadalombiztosítással kell rendelkeznie, a megvásárolt lakásban kell élnie.
A Pénzcentrum a hazai bankokat kérdezte meg arról, hogy tapasztalataik alapján milyen módosításokra lenne szükség a CSOK-nál.
A lapnak az Erste bank elmondta, hogy az átalakítás és a bővítés fogalma sok esetben nehezen szétválasztható, pedig szükséges, hiszen bővítésre igényelhető CSOK, felújításra nem. Az Erste példaként a fűtéskorszerűsítést említette meg: a munkavégző a számlázás során nem tudja meghatározni, hogy a munkadíj hány százaléka kapcsolódik a bővítendő lakásrész fűtéséhez és mennyi a már meglévő lakáséhoz. Az Erste szerint a támogatást ki kellene terjeszteni a bővítendő ingatlan felújítására is.
Az MKB Bank szerint a támogatások kétgyerekesekre történő kiterjesztése lenne az igazán örvendetes. További ésszerű elem a háromgyerekesekre vonatkozó támogatás kiterjesztése a kétgyerekes igénylői körre, mely nagymértékű segítséget fog jelenteni az otthonteremtés kapcsán.
A CIB Bank a Pénzcentrumhoz eljuttatott válaszából kiderül, hogy az ügyfelek a támogatási összegek további bővítését szorgalmaznák. A bank a növekedő lakásárak miatt többen élnének a kedvezmény felvételével. A bank saját tapasztalatai szerint a támogatási feltételek további egyszerűsítésére, valamint a feltételeknek való megfelelés igazolásának könnyebbé tételére is szükség lenne.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák