Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, Miskolc

Szerző: Rózsa Ibolya

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

A megyei kórház tavaly újra megmérettetett, és a szigorú felmérők javaslatára megtarthatta a bababarát címet.

- Ez a szülészet nem a szépségéről, nem a csillogásról híres - kezdi dr. Nagy Gábor osztályvezető főorvos, aki az intézmény orvosigazgatói feladatait is ellátja. - Bár szeretnénk javítani a komfortfokozaton, erre majd akkor kerül sor, amikor készen lesz az új épület. A kórház kirakata mindig a szülészeti osztály, a legnagyobb elvárás a biztonság megteremtése, a szaktudás magas szintű gyakorlása. Hozzánk nem betegek jönnek, fontos tehát, hogy távozni is egészségesek távozzanak. Egyetemi oktató kórház vagyunk, orvosaink részt vesznek a gyógyszerkutatásokban, így fölhalmozódott annyi tudás, annyi tapasztalat, hogy megvalósulhat a biztonság. Az anya számára fontos, hogy legyen mellette valaki, akiben megbízik, akitől elfogadja a támogatást. Tapasztalataink szerint legtöbbször az apa alkalmas erre a feladatra. A televízióból ismert misztifikált szülések rémítően hatnak a nőkre, nehezen tudnak azonosulni a helyzettel. A papa tárgyilagosabban képes szemlélni az eseményeket, ugyanakkor erős lelki kapcsolat van köztük. Jelenléte a mi munkánkat is segíti. Természetesen a kismama választása szerint más családtag vagy barátnő is bent lehet, de jobban szeretjük, ha csak egy kísérő tartózkodik a szülőszobán. Dúlára nem nagyon van igény.
Az osztály dolgozóinak meglepetésére a vajúdók nem igazán használják a rendelkezésükre álló bordásfalat, a labdát viszont szeretik.
Az apa császármetszésnél bent lehet a műtőben, és ellátás után megsimogathatja a kisbabát, akit a mamája arcához is odaérintenek egy puszira. A műtét befejezéséig az újszülöttosztályra viszik a picit, édesapja is vele maradhat. Ahogy az anyuka az őrzőkórterembe kerül, ismét találkozik a család, itt segítenek a kismamának az első szoptatásban.

Csikó Zsolt örömmel támogatja Ágnest a vajúdás órái alatt, már nagyon várják kisfiuk megszületését- A korai szoptatást szorgalmazzuk, bár rugalmasan kezeljük a kérdést, és figyelembe vesszük a frissen műtött anya igényeit - meséli Bársony Istvánné osztályvezető főnővér. - Természetes szülés után a mama hasára tesszük az újszülöttet. A gátvarrás ideje alatt felöltöztetjük, majd sor kerül az első szoptatásra. Utána éjjel-nappal együtt van a kisbaba az édesanyával, akit arra biztatunk, hogy igény szerint szoptasson. Pótlást csak orvosi javaslatra kapnak a babák.

Tények, adatok:
Bababarát kórház
A kórházban 2691 gyermek született 2009-ben.
A császármetszés aránya 33,1 százalék.
Egy háromágyas és egy kétágyas, hagyományos szülőszoba van, ahol paravánnal választják el az ágyakat egymástól.
Egy egyágyas szülőszoba is választható, ahol bordásfal, labda található.
Szülésznőválasztás lehetséges.
A beöntés, borotválás, gátmetszés általános gyakorlat.
A gyermekágyas osztályon tizenkét kórterem van és egy császáros őrző.
A szobák általában kettő- és háromágyasak, de van egy-egy négy- és ötágyas kórterem is.
Minden kórterem 24 órás rooming-in rendszerben működik.
Egyágyas, fizetős szoba nincs.
A terhesgondozás a kórházban történik.
A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatni.

(A cikk a 2010 novemberi állapotot tükrözi.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések