Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságosak-e a lombikbébi eljárások?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. július 8.

Forrás: babaszoba.hu

Folyamatosak a kételyek a lombikbébi eljárásokkal kapcsolatban. Egy új vizsgálat most bebizonyította, hogy teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés.

Ezeknél az eseteknél a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.

A beültetés előtti genetikai diagnózissal (PGD) meghatározható, hogy fennáll-e egyes örökletes betegségek - például a cisztás fibrózis - veszélye a megtermékenyítés után néhány osztódással kialakult nyolcsejtes embriónál. A vizsgálat segít eldönteni, hogy folytassák-e a termékenységi kezelést. Korábban voltak kételyek azzal kapcsolatban, hogy a módszer kellően biztonságos-e a születendő gyerek szempontjából - a most ismertetett, eddigi legátfogóbb tanulmány azonban azt mutatja, hogy a PGD teljesen biztonságos - írja az MTI.

Miután az anyától levett petesejtet a termékenységi klinikán megtermékenyítik az apától származó hímivarsejttel, a megtermékenyített sejt osztódni kezd. Három nap elteltével az embrió általában nyolc sejtből áll, ilyenkor emelnek ki egyetlen sejtet a genetikai vizsgálat céljára. Ezzel mintegy száz örökletes betegség jelenlétét ellenőrizhetik. Ha a vizsgálat nem jelzi betegségre utaló gének jelenlétét, akkor a visszamaradt, továbbra is osztódó embriót beültetik az anya méhébe.

A Brüsszeli Szabad Egyetem klinikáján mára már évente 600 ilyen genetikai tesztet végeznek. A klinika munkatársai tanulmányukban 995, ezzel az eljárással 1993 és 2008 között született baba adatait összesítették. A gyerekeknél a kis súllyal való születés, a koraszülöttség, a veleszületett hibák és az újszülött kori halálozás kockázata semmivel nem tért el a többi lombikbébinél tapasztalt kockázattól. "Az embrióbiopszia nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - hangsúlyozta a BBC hírszolgálatának adott nyilatkozatában Sonja Desmyttere kutatásvezető. Mint hozzátette: a gyerekek egészségi állapotát továbbra is nyomon követik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések