Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos otthon szülés

Szerző: Babaszoba.hu

2011. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

Az az otthon szülés, melynél hivatásos szülésznő segít, ugyanannyira biztonságos, mint a hagyományos kórházi szülés - írja egy 2009-es tanulmány.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium ellenzi az otthon szülést, ugyanúgy, mint a hasonló ausztrál és új-zélandi szervezetek. A kanadai tanulmány vezető szerzője, Patricia Janssen, a Brit Columbia Egyetem Közegészségügyi Programjának igazgatója szerint Nagy-Britanniában számos szervezet mutat támogató magatartást, a kanadai tartományokban pedig jelenleg megosztottak a kérdésben.
Janssen így nyilatkozott: "Azon emberek tevékenységét, akik független bábák szerepét töltik be, néhány amerikai államban kevéssé szabályozzák, így nem garantált, hogy rendelkeznek a megfelelő gyakorlattal vagy képzettséggel. És őket nem ellenőrzik és szabályozzák a szakmai kollégiumok sem."
Dr. Marjorie Greenfield, szülészeti és nőgyógyászati egyetemi docens (Cleveland Orvosi Központ) szerint az ellentmondásos megítélés a világos szabályozás és az engedélyezési folyamat hiánya miatt alakult ki. Greenfield úgy gondolja, a Minősített Bábák Nemzeti Egyesülete olyan engedélyezési folyamatot alkalmaz, amit számos állam nem ismer el. "Ha egy nő otthon akar szülni, hogyan képes ellenőrizni, hogy az adott személy megfelelő képzettséggel rendelkezik?" - tette hozzá. A szerzők a Brit Columbia Egyetemen három csoportot hasonlítottak össze a 2000-es év kezdetétől a 2004-es év végéig: az otthoni szüléseket Kanadában regisztrált szülésznők vezették le, a kórházi szülések egyik részénnél szintén bábák, másik részénél orvosok segédkeztek. A tanulmány mintegy 13 ezer szülést vizsgált.

Az orvos vezette szülés a leginkább rizikós

A tanulmány szerint az 1000 szülésre számított halálozás az otthon szülő csoportnál 0,35, a kórházi bábáknál 0,57, az orvosok esetén 0,64 volt. Az otthon szülő nőknek kevésbé volt szükségük beavatkozásra, illetve kevesebb probléma merült fel (pl. hüvelyrepedés, vérzés). Ezek a csecsemők ritkábban szorultak oxigénterápiára vagy újraélesztésre. A kutatók szerint eredményüket némileg torzíthatja, hogy azok a nők, akik az otthon szülést részesítették előnyben, egészségesebbnek érezték magukat. "A szülések ellenőrzése politikai és gazdasági kérdés, de számos orvos is mélyen meg van róla győződve, hogy otthon nem biztonságos világra hozni egy csecsemőt"- mondta Greenfield. - "Ezek a doktorok csak a szövődményes eseteket nézik, nem pedig a csodálatos babákat, akik jobban szopnak, és kevesebb kórházi fertőzés fenyegeti őket. Ennek bizony orvosi haszna van" - tette hozzá.
"A bába szakmát a veszélyek elkerülése miatt szabályozni kell, valamint a tevékenységre feljogosító folyamat is szükséges. Ennek eredményeképp megvédhetjük azokat a nőket, akik inkább az otthon szülést választják" - fejezte be a gondolatmenetet Greenfield.
Babaszoba: Hazánkban az otthon szülésről szóló rendelet 2011 tavaszán látta meg a napvilágot. Sajnos olyan szigorú szabályozás készült, amelynek sem az anyák túlnyomó része, sem az otthon szülésben járatos bábák nem tudnak megfelelni. Így nálunk a szabályozás nem biztonságossá teszi, hanem ellehetetleníti az otthon szülést. Itt elolvashatod a rendelet szövegét az otthon szülés kísérésében járatos szakképzett bábák kiegészítéseivel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések