Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos az önkielégítés terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 23.

Forrás: babaszoba.hu

Okozhat-e problémát a terhesség alatti önkielégítés? Biztonságos vagy vannak kockázatai?

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a terhesség alatti önkielégítés biztonságos, sőt akár egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a stresszt és elősegíti a véráramlást.
Biztonságos az önkielégítés terhesség alatt?
A reggeli rosszullét, a hányinger, émelygés, fáradtság sok kismamánál csökkenti a szexuális élet iránti érdeklődést, míg másoknál a progeszteron és az ösztrogén szint emelkedése fokozza a libidót. Sok kismamában felmerül a kérdés, hogy nem árt-e a magzatnak az önkielégítés. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben teljesen biztonságos.
A legtöbb alacsony kockázatú terhesség esetén a maszturbáció tökéletesen biztonságos módja a stressz levezetésének és a megnövekedett libidó levezetésének. Biztonságos a szexuális segédeszközök (vibrátor, dildó) használata is, amennyiben a higiéniára ügyel a kismama.

A maszturbáció nem okoz kárt a magzatban, sőt vannak orvosok, akik úgy vélik, hogy a magzatot megnyugtathatják az orgazmus által kiváltott ritmikus méhösszehúzódások.
Sok kismama intenzívebb orgazmust él meg a terhesség alatt. A terhesség alatti önkielégítésnek számos előnye van:
  • csökkenti a stresszt
  • segíti a nyugodtabb alvást
  • endorfin termelődik
Emellett a maszturbáció a szexuális élet legbiztonságosabb formája, hiszen nem kell tartani a szexuális úton terjedő fertőzésektől.
A terhesség előrehaladtával, vannak kismama tapasztal Braxton-Hicks összehúzódását az orgazmus után. Ezek az összehúzódások természetesek és nem kell aggódni miattuk.
Vannak olyan esetek, amikor az orvos mindennemű szexuális aktivitás felfüggesztését javasolja a kismamának, ez az önkielégítésre is vonatkozhat. A szexuális tevékenységet veszélyeztető állapotok és szövődmények a következők:
  • placenta previa
  • a méhnyak felpuhulása, elvékonyodása
  • idő előtti szülés megindulás, méhtevékenység
  • hüvelyi vérzés
  • fertőzések
  • méhen belüli növekedési rendellenesség
Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor tartózkodni kell mindennemű szexuális tevékenységtől, mert vannak olyan esetek, amikor koraszülést okozhat. Amennyiben elfojt a magzatvíz vagy hüvelyi vérzés jelentkezik, orvoshoz kell fordulni és tartózkodni kell az önkielégítéstől és más szexuális tevékenységtől is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések