Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Biztonságos az influenzaoltás a terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 14.

Forrás: PharmaOnline

Influenza szempontjából a várandós nők és a magzatok kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak, ezért számukra kiemelten fontos a védőoltás.

Biztonságos az influenzaoltás a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)
Az átlagosnál is súlyosabb következményekkel járhat a terhes kismamákra és a magzatra is az influenza. Ha a kismama a terhessége alatt influenzás lesz, és szövődmény alakul ki, akkor megnő a kockázata a koraszülésnek, az alacsony születési súlynak, sőt akár halálhoz is vezethet.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egy 2018-as jelentése szerint az EGT 28 államában, közöttük hazánkban is kifejezetten ajánlják a terhes kismamáknak az influenza elleni oltást a szövődmények elkerülése érdekében. Magyarországon a kismamák csupán pár százaléka oltatja be magát influenza ellen, pedig a passzív immunizálás révén az oltás az anyának és a magzatnak is védelmet nyújt. A terhesség alatt csökken az anya védekezőképessége annak érdekében, hogy a magzatot ne idegennek tekintse.
Mivel az oltás nem tartalmaz élő kórokozót, ezért biztonságos a terhesség alatt is a beadatása. Az anya testében képződő antitestek a méhlepényen át a magzathoz is eljutnak, így a megszülető újszülött is védettséget élvez élete első pár hónapjában.
A védettség kialakulásához 14-21 napra van szükség, az ellenanyagnak is idő kell, míg átjut a placentán keresztül a magzatba, ezért célszerű 3-4 héttel a szülés várható időpontja előtt megkapnia az oltást az anyának ahhoz, hogy az újszülött is közvetlen védettséget szerezzen

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések