Terhesség

Bizarr tévhitek a terhességről

Számtalan tévhit, babona szól a terhességről, amelyek között találunk néhány egészen furcsa, bizarr babonát is. Ilyen a következő kilenc tévhit is - elmondjuk azt is, miért nem igazak ezek.
2022. Április 21.
Bizarr tévhitek a terhességről (Fotó: Getty Images)

Az anya szépsége

Egy furcsa terhességi mítosz szerint a kislány babák ellopják az édesanyjuk szépségét, míg a kismama vonzóbb lesz a várandósság során, ha kisfiút hord a pocakjában. Az igazság ezzel szemben az, hogy terhességi rosszullétek, a változó hormonszintek, az egyre növekvő pocak sok kismamát megvisel, és még pattanásaik is kialakulhatnak, különösen az első trimeszter során – írja a britannica.com. Ez pedig független attól, hogy az anyuka lányt vagy fiút vár.

Terhességi rosszullétek

Elterjedt babona, hogy minél rosszabbak a terhességi rosszullétek, annál valószínűbb, hogy az édesanya lányt vár. Ez is valószínűleg egy tévhit, de egy  2004-es kutatás szerint annyi azért lehet benne, hogy a tanulmányban részt vett, lányokat szülő nők aránya valamivel magasabb volt azok között, akik a terhességük alatt a hányinger és a hányás miatt kértek orvosi kezelést, mint azok között, akiknek nem kellett.

Hagyj fel a fűszerezéssel?

Egy igazán bizarr terhességi mítosz, hogy a várandósság alatt fogyasztott fűszeres ételek megégethetik a baba szemét, ami vaksághoz vezethet. Továbbá a vetélés vagy a szülés megindulása miatt is szokták okolni a fűszereket. Azonban ezek az asszociációk nem valósak. A fűszeres ételek viszont növelhetik a terhesség alatti gyomorégés kockázatát, ezért nem árt óvatosan bánni ezekkel, ha refluxos panaszai vannak a kismamának.

Kötél és köldökzsinór

Egyes kultúrákban úgy szól a babona, hogy a terhes nőknek tanácsos kerülniük, hogy kötél felett lépjenek át, mert ez ahhoz vezethet, hogy a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredik. Manapság ezt kiterjesztették a vezetékekre is. Egy másik babona pedig azt ellenjavallja, hogy a kismama a karjait a feje fölé emelje a terhesség alatt, hasonlóan azért, hogy ne tekeredjen a baba nyakára a köldökzsinór. Azonban ezeknek a mítoszoknak nincs tudományos alapja.

A haj és a születési rendellenességek

Egy babona szerint, ha egy nő haját levágják a terhessége alatt, az látásproblémákat okozhat a babánál – nehéz megérteni, mi állhat ennek a babonának az ok és okozati hátterében. A hajfestés témája már ellentmondásosabb. A hajfestékek használatát nem hozták egyértelmű összefüggésbe születési rendellenességekkel, de az első trimeszterben szokták azt tanácsolni, hogy ne használjanak ilyen termékeket a kismamák.

A Hold hatása

Egy igencsak szilárdan rögzült mítosz, hogy telihold idején növekszik a babák születési gyakorisága. A kiterjedt vizsgálatok ellenére a tudósoknak azonban még nem sikerült összefüggést azonosítaniuk ebben a dologban.

Csúnya állatok

Egy régi babona, amely több kultúrában is létezik, azt állítja, hogy ha egy terhes nő egy kellemetlen vagy csúnya állatra néz, a babája az adott állatra fog hasonlítani. Természetesen ennek alátámasztására nincs semmiféle bizonyíték.

Ajándékot ne

Egyes kultúrák szerint a babaajándékok vásárlása, átvétele vagy felbontása a baba érkezése előtt gonosz szellemeket vonz magához, vagy szerencsétlenséget, például vetélést hoz. Míg egy másik vetéléssel összefüggésbe hozott babona szerint ha túl korán jelentik be a terhességet, a baba lelke megijed. Ezek a mítoszok az ok-okozati összefüggések téves értelmezésén alapszanak. A vetélés kockázata magasabb az első trimeszterben, mint a másodikban és a harmadikban.

A has dörzsölése

Egy régi, kínai babona szerint a kismamának tartózkodnia kell a pocakja túlzott dörzsölésétől, hogy ne kényeztesse el a babáját. Természetesen ez a mítosz is nagyon valószínűtlen.

Forrás: britannica.com