Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bezár a Krio spermabankja

Szerző: Babaszoba.hu

2016. január 8.

Forrás: babaszoba.hu

A Krio Intézet megszünteti spermabank üzletágát - írja az Index. A történések a tavaly nyáron kirobbant botránnyal függnek össze. A Krioé volt az ország legnagyobb spermabankja.

Tavaly nyáron az Országos Tisztiorvosi Hivatal feljelentést tett a - leginkább őssejttárolás szolgáltatásáról ismert - Krio ellen. A vád illegális szervkereskedelem volt - a Krio ugyanis génhibás spermiumokat hozott Dániából. Ez a tevékenység - azaz a "spermium import" - törvénybe ütköző tevékenység. Mint kiderült az intézet 2013 óta importált spermiumokat a skandináv országokból.
Az intézet elmondása szerint a tevékenység az OTH tudomásával zajlott, vagyis jelentették nekik a spermium behozatalt. Az importra a hazai donorsperma rossz minősége, a spermahiány volt szükség. Az elmúlt fél évben a Krio donorsperma-gyűjtést nem végezhetett, s a meddőségi klinikák nem juthattak külföldi spermához. Az értesülések szerint most bezár a Krio spermabankja.

Az intézet tájékoztatása szerint az őssejttárolást nem érintik a történtek, így azoknak a szülőknek, akik már ott tároltatják a gyermekük őssejtjeit, nem kell izgulniuk. És őssejttárolásra továbbra is van lehetőség az intézetben.


Kapcsolódó anyag, előzmény:
 • Illegálisan importáltak hímivarsejteket Magyarországra?
 • Nem volt szándékos a törvényszegés

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések