Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bevált praktikák a terhességi hányinger leküzdésére

Szerző: Kiss Éva

2010. június 4. | Frissítve: 2017. június 30.

Forrás: HáziPatika.com

A gyermekvárás örömét az első hetekben gyakran rontja a reggeli rosszullét, émelygés. "Nagyanyáinktól tanult", házi praktikákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal ennek leküzdéséhez gyűjtöttünk tippeket.

Fogadja el!

Lehet, az érintettek többségében erős ellenérzést ébreszt a fenti tanács, de van abban sok igazság, hogy "minden az agyban dől el", vagyis, ha ismeri egy-egy jelenség okát, könnyebb elviselni is azt. Tényleg nem öröm reggelente émelyegve ébredni, rosszulléttel küzdve rohanni vagy támolyogni ki a fürdőszobába, esetleg viszontlátni a vacsorát és utálkozva nézni a legfinomabb reggelire is.
Ugyanakkor lássa be: mindez az anyai szervezetben lezajló, a születendő magzat érdekében történő, szükséges változások jele, hiszen a tünetek nagy részét az ösztrogén hormon megemelkedett szintje okozza. Egyre többen vélik azt is, hogy a terhességi hányinger hátterében egyfajta evolúciós előny, az anya és a magzat ösztönös védekezése áll, amely segít kiválasztani azokat a táplálékokat, amelyekre a magzatnak szüksége van, illetve elkerülni azokat, amelyek ártalmára lehetnek.
Érdemes megfigyelni, hogy mi váltja ki a leghevesebb undort: legtöbben a várandósság idején a húsféléktől undorodnak, sokaknak pedig az addig megszokott élvezeti szereik válnak elviselhetetlenné, például úgy érzik, hogy a frissen főtt kávé illatával vagy a cigarettafüsttel a világból ki lehet kergetni őket - ilyenkor érdemes hallgatni a test jelzéseire.

Érzékenyebb érzékelés

A várandós kismamák szaglása, ízlelése élesebb, érzékenyebb lesz, ebben az időszakban bánthatják olyan illatok, szagok is, amelyet előtte akár észre sem vettek volna. Azoknak, akik állapotosan gyakori émelygéssel, hányingerrel küzdenek, okosabb lehetőség szerint kerülni az intenzív ingereket.
Ha nem muszáj, inkább ne a kismama főzzön ilyenkor erős szaggal fövő ételeket, káposztaféléket, belsőségeket a család számára (ne is nagyon egyen ilyesmit), de ha elkerülhetetlen, akkor használjon kuktafazekat vagy tegyen fedőt a készülő ételekre. Jó tudni, hogy a mikrohullámú sütő használatával nemcsak lerövidül a főzés, hanem jóval kevesebb irritáló szag is keletkezik.
Egyszerű, de hasznos tanács az is, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztott ételeknek kevésbé erős az illatuk, nem ingerlik annyira a szájüreg és a torok nyálkahártyáját, ezért jobb kerülni a forró ételeket. A túl fűszeres étel is kiválthatja az irritációt.

Egyen többször kevesebbet!

A panaszok megelőzésére vagy enyhítésére egyik alapvető jó tanács, hogy érdemesebb sokkal gyakrabban, de jóval kisebb adagokat enni. A modern életvitelben sajnos, épp az lett az általános, hogy legtöbben nem reggeliznek, majd valamit "bekapnak" délben, és a legkiadósabb étkezésük este van.
Nos, ez a napi két-háromszori étkezés a lehető legegészségtelenebb, kismamáknak pedig különösen változtatni kell rajta. Étkezzen inkább naponta hat-hét alkalommal, természetesen a nagy adagokat kerülve, kisebb mennyiségeket, és inkább könnyebb, zsírban és fűszerekben szegényebb, nem "laktatós" ételeket. Az sem mindegy, hogyan: lassan, nyugodtan, alapos rágás után, apró falatokat egyen.

Levegőt!

Az émelygés, a hányinger ellen jó hatású a hűvös, tiszta levegő. Érdemes megfogadni tehát azt a jó tanácsot is, hogy étkezés előtt szellőztessen ki alaposan, hogy megszabaduljon az ételszagtól, vagy ha mód van rá, teraszon, erkélyen étkezzen, majd sétáljon egy kicsit, legalább öt-tíz percet.

Elsősegélynek kekszet

"Nagyanyáink praktikáiban" az a legjobb, hogy egyszerűek, olcsók. Egyik ilyen javaslat, hogy a reggeli hányingerrel küzdő kismama tartson az éjjeliszekrényén pár szem sima, "háztartási" kekszet, és felkelés előtt rágcsáljon el belőle. A semleges ízű keksz valóban csodát tehet: kicsit megnyugtatja a gyomrot, segít legyűrni az émelygést.
Kávé helyett hideg teával, illetve, ha nem ég a gyomra, gyümölcslével, esetleg ízlés szerint nem túlságosan szénsavas üdítővel öblítheti le a száraz rágcsálnivalót. A kesernyésebb ízű üdítők "jobban csúsznak" ilyenkor: kólával, gyömbérrel, tonikkal érdemes megpróbálkozni.

Gyömbér, kurkuma, menta: nemcsak fűszerek

A hányinger ellen bevethető néhány gyógynövény is. Ilyen például a gyömbér, amellyel frissen, szárazon, por és kapszula formájában is találkozhatunk. Lehűtött főzete, teája enyhíti a kellemetlen tüneteket. Hasonlóképpen a kurkuma és a borsmenta forrázata is jól használható.

Kortyolj el egy finom gyógyteát

Beszéljen orvosával!

Várandósoknak fokozottan ügyelniük kell arra, hogy energia-, folyadék- és ásványi anyagháztartásuk egyensúlyban maradjon. A rendszeres reggeli rosszullétek, a csillapíthatatlan hányás azonban jelentős változásokat okozhat: a beteg képtelen enni, "mindent kiad magából", így ez az állapot már rövid idő alatt kiszáradással, sóhiánnyal és legyengüléssel fenyeget.
Házilagos módszerekkel lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteket, de ezekről akkor is tájékoztatni kell a kezelőorvost, ha sikerül leküzdeni. A szakorvos feladata eldönteni, szükség van-e gyógyszeres kezelésre. Ha pedig súlyosbodnak vagy tartósan fennállnak a tünetek, azonnali orvosi segítséget kell kérni a folyadék- vagy ásványi anyag pótlásához.
Online kismama-fórumokon sokféle ötlet, tanács, tapasztalat cserélődik: van, aki a B6 vitaminban, más a terhesek számára készített kombinált vitaminkészítményekben, megint más homeopátiás szerekben vagy éppen a "bázikus porban" látja a megoldást. Bármelyikkel kísérletezzen is, előtte mindenképpen beszélje meg az orvosával!

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések