Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Beteg lett egy csecsemő a méhlepénytablettától

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 5.

Forrás: 444.hu

Az Egyesült Államokban tavaly ősszel méhlepénytabletta betegített meg egy csecsemőt.

Beteg lett egy csecsemő a méhlepénytablettától

A baba születése után streptococcus B fertőzést kapott, ami újszülötteknél ugyan nagyon veszélyes lehet, ezért antibiotikumot kapnak. Egyébként ez a baktériumtörzs természetesen része az ember baktériumflórájának, de szülés során, a baba a szülőcsatornán átjutva az anyáról megfertőzödhet.
A tavalyi ősszel született babánál is pontosan így történt, meg is kapta az antibiotikumot, gyógyultan engedték haza. Öt nappal később azonban újra kórházba került, a vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy ismét streptococcus B fertőzést kapott.
Az orvosok elkezdték keresni a második fertőzés okait. A gyanú hamarosan a méhlepényre terelődött, miután a kórház, ahol született, értesítette a kórházat, ahol a második fertőzéssel kezelték, hogy az anya a szüléskor elkérte a méhlepényt. Amit aztán dehidratálva, porítva kapszulákba töltetett, hogy úgy fogyassza el - -írja a 444.hu a CNN nyomán.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a második fertőzést feltehetően az anya által fogyasztott méhlepénytabletta okozhatta.
A méhlepényevés, szaknyelven a placentophágia az utóbbi években kezdett hódítania nyugati társadalmakban, nem kis részt olyan celebanyáknak is köszönhetőne, mint Kim Kardashian, vagy Alicia Silverstone. Ugyanakkor még rendkívül keveset tudunk a méhlepényevés hatásairól, legyenek azok akár jótékonyak, akár károsak. A kevés placentophagiológus egyike, Daniel Benyshek, az UNLV orvosiantropológia-professzora szerint a pártolói úgy vélik, hogy a méhlepény fogyasztása növeli az anyák energiaszintjét, segíti a felépülést a terhességből és még hangulatjavító is. Hogy ez valóban így van-e, azt egyelőre nem nagyon vizsgálták, mert nagyon kevés adat áll rendelkezésre. "Valójában nagyon kevés kutatás vizsgálja a méhlepényevés hasznát vagy annak hiányát, kockázatait" - mondta Benyshek a CNN-nek.
A kapszulákba porított méhlepényt elvileg legalább 45-75 fokon hőkezelik, bár ez még nem garancia a sterilizálásra.
A tanulmány vezető szerzője, a minden bizonnyal placentakapszulától megbetegedő csecsemőt kezelő Genevieve Buser szerint például egyáltalán nem ellenjavalt a placentaevés. Tanulmányával csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ennek vannak veszélyei. A konkrét esetben például a csecsemő streptococcus fertőzése miatt számolni kellett volna azzal, hogy a méhlepény is fertőzött lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések