Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Békával is végeztek terhességi tesztet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 14. | Frissítve: 2018. szeptember 15.

Forrás: Index.hu

Napjainkban elég elmenni a legközelebbi patikába, venni egy terhességi tesztet és máris használhatjuk, hogy kiderüljön sikerült-e teherbe esni. Ez azonban nem mindig volt ilyen egyszerű.

Békával is végeztek terhességi tesztet

Ma már otthoni körülmények között és szinte 100 százalékos biztonsággal bárki megállapíthatja, hogy terhes-e vagy sem: elég rápisilni egy tesztcsíkra, hogy megtudjuk bekövetkezett-e a terhesség. Ez azonban nem mindig volt így, a 20-as, 30-as években naponta kétszer injekciózták a nők vizeletét rágcsálókba, hogy aztán felboncolják őket és megnézzék, hogy a vizelet hatására megváltozott-e a petefészkük. Ez a teszt, ami az Aschheim-Zondek- vagy "A-Z"névre hallgatott pontatlan volt, hosszadalmas és költséges is, nem beszélve a rágcsálók életéről. De nem volt más lehetőség a terhesség kimutatására- írja az Index.
A 30-as években a brit Lancelot Hogben biológus kutatásai alapján rájött arra, hogy a dél-afrikai karmosbékák nagyon érzékenyen reagálnak a hormonokra. 1937-ben Hogben és Francis Albert Eley Crew 1500 karmosbékát hozott be Dél-Afrikából és két év múlva már tudták azt is, hogyan használják őket terhességi tesztként.
Ha egy várandós nő vizeletét egy nőstény béka hátába injekciózták, az 12-24 órán belül elkezdett petéket rakni. A békateszt több szempontból is győzött a korábbi rágcsálós-teszt fölött: elég volt egyszer injekciózni a békát, majdnem száz százalékosan biztos eredményt hozott, nem kellett megölni az állatot, gyorsan megvolt a teszt eredménye, nem kellett rá napokat várni, egy békát több tesztre is fel lehetett használni.
A békás teszt egészen az 1960-as évekig népszerű volt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések