Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Beindítja a szülést a lépcsőzés? - Fájáscsalogató trükkök

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2021. november 7.

Forrás: Kismama magazin

A kismamák néhány nappal a kiírt időpont után rendszerint türelmetlenül várják a nagy eseményt. Ha az orvos is érettnek látja a babát, semmi akadálya, hogy néhány természetes módszerrel próbáljuk világra csalogatni.

A szexuális együttlét serkentőleg hathat, az ondó ugyanis olyan hormonokat tartalmaz, amelyeket mesterségesen megindított szüléseknél is alkalmazni szoktak a méhszáj érlelésére. Zavartalan várandóság után, ha addig sem volt házaséletet kizáró ok, a leendő szülők önfeledten élvezhetik utolsó, kettesben töltött éjszakáikat.

A meleg fürdő lazító hatását szinte nem is érzékeli a kismama, az eredmény azonban kétségtelen. Nem ajánlatos forró vízbe feküdni, mert ez szédülést, vérnyomás-ingadozást okozhat. Elegendő, ha a has, a derékrész merül a meleg vízbe, a mellkast tartsuk egyenesen, a kádnak dőlve támasszuk meg a hátunkat, így könnyebb a légzés. A fájások megindulása után is kellemes, és gyorsítja a tágulást, de ha nincs lehetőség a kórházban kádba merülni, álljunk a zuhany alá, vagy üljünk műanyag székre a vízsugár alatt, és engedjük derekunkra a meleg vizet.
Sok kismama a szülés megindulása előtt gyakran megy vécére, emésztése felgyorsul, hasmenésszerű széklete van. Előfordul, hogy gyomorrontásra gondol, holott ezeket a tüneteket már a szülést megindító hormonok okozzák. A jelenség fordítva is szokott működni: kis hashajtás, beöntés felgyorsítja, beindítja a méhösszehúzódásokat. Ma már a legtöbb helyen nem kötelező a beöntés, de hatása bizonyos esetekben jól jöhet. Ne használjunk hashajtó gyógyszereket, legfeljebb sárgabaracklevet igyunk, keverjünk aludttejbe egy-egy kávéskanál lenmagot vagy tamarinlekvárt.

Valóban segít a fájások alatti lépcsőzés?


Ha a kismama jó erőnlétnek örvend, jót tesz a kényelmes tempójú biciklizés, sok séta, úszás. Nem biztos azonban, hogy a fájások alatti lépcsőzés, folyosón járkálás segít a tágulásban, lehet, hogy csak az erejét vesztegette, és idő előtt elfárad. Ennél célravezetőbb, ha terpeszguggolásba ereszkedik, vagy labdán ül. Más módszerrel ne kísérletezzünk, mert veszélyeztethetik a magzatot, a szülés pedig előbb-utóbb úgyis megindul magától.

Ezeket is olvasd el:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések