Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Befolyásolják a szülés utáni depresszió kifejlődését a terhesség alatti szövődmények

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 19. | Frissítve: 2016. április 26.

Forrás: Medipress

A szülés körüli szövődmények előfordulása megnöveli a szülés utáni depresszió esélyét, derült ki egy, a British Journal of Obstetrics and Gynaecology folyóiratban megjelent tanulmányból.

Sok nőnél lép fel valamilyen szövődmény a terhesség során. Ezek lehetnek orvosi problémák, mint például a preeklampszia, a mélyvénás trombózis; a magzat növekedésbeli elmaradása vagy veszélyhelyzete, továbbá olyan szülés körüli gondok, amelyek végül sürgősségi császármetszéshez vezetnek.

Holland kutatók összesen 4941 kismamát követtek nyomon a terhességtől a szülés utáni időszakig. A szülés után két hónappal felmérték a depresszió szintjét az Edinborough-skálán, amelyen a 0 pontszám jelenti azt, hogy nem áll fenn depresszió, míg a 30 súlyos betegséget jelez. Az eredmények azt mutatták, hogy a terhesség alatti szövődmények összefüggésben állnak a szülés utáni depresszióval, amelynek súlyossága a szövődmények számával egyenes arányban növekszik.
A vizsgálatban résztvevő kismamák 8 százalékánál alakult ki szülés utáni depresszió, egy szövődmény előfordulása 2,26-szorosára, 4-5 szövődmény már 5,47-szeresére növelte a kockázatot. A legfontosabb rizikótényezők a preeklampszia, a kórházi bentfekvés, a sürgősségi császármetszés, a magzat egészségi állapota miatti aggodalmak és az újszülött intenzív osztályos kezelése voltak. A szülés utáni depresszióban szenvedő anyák nagyobb valószínűséggel voltak fiatalabbak, kevésbé iskolázottak és külföldiek.

A terhesség alatti szövődmények hatással vannak a későbbiekre


Becslések szerint az új édesanyák 10 százaléka szenved szülés utáni depresszióban, a legtöbb esetben a betegség a szülés után három hónapon belül jelentkezik. A tünetek az egészen enyhe úgynevezett "baby blues"-tól a súlyos, klinikai depresszióig terjedhetnek. A diagnózis gyakran késik, így a kezelés is csak később kezdődik meg.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a terhesség alatti és szülés körüli szövődmények megnövelik a szülés utáni depresszió esélyét" - mondta el Pauline Jansen, az Erasmus MC-Sophia gyermek- és ifjúságpszichiátere, a tanulmány társszerzője. "Több szövődmény esetén fokozott kockázattal kell számolnunk. Mivel néhány szövődmény igen gyakori, az édesanyákat a szülés után gondozó egészségügyi dolgozóknak oda kell figyelniük a depresszió jeleire a szövődményes terhességeket követően. A nagyobb odafigyelés korábbi diagnózist tesz lehetővé."

Ezeket is olvasd el:
 • Trombózishajlam? Nem kell megijedni!
 • Miért nincs tünete egyes betegségeknek a terhesség során?
 • Ahogy jó szülni és születni - dokumentumfilm a szülésről
 • Nemcsak az anyákat érintheti a baby blues

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések