Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Befolyásolja a baba súlyát, ha a terhesség alatt kávézol?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 26. | Frissítve: 2019. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

A koffeintartalmú italok fogyasztása a terhesség alatt hosszú évekig befolyásolhatja a születendő baba testsúlyát - derítette ki egy nemrég publikált kutatás.

Bár a szakemberek szerint a koffein hatása viszonylag kicsi, de mindenképpen hatással van a születendő gyermek testsúlyára, és a túlsúly rizikóját is megnöveli: a legtöbb koffeint fogyasztó anyák gyermekei 66 százalékkal nagyobb eséllyel voltak enyhén túlsúlyosak. A kutatásban közel 51 000 nő és a kisbabáik adatait elemezték, és úgy találták, hogy még a kis mennyiségű koffein is befolyásolta a gyerek súlyát, még a kisiskolás korban is.
A születendő baba súlyát is befolyásolja a kávézás
"Ezek az eredmények is azt az ajánlást támasztják alá, mely szerint a kismamáknak érdemes naponta 200 mg-nál kevesebb koffeint fogyasztani, ez nagyjából két-három kávénak felel meg" - mondta Eleni Papadopoulou, a tanulmány vezető szerzője, az oslói Közegészségügyi Intézet epidemiológiai részlegének kutatója. "Egyre több olyan bizonyítékot találunk, melyek azt sugallják, hogy teljesen le kellene mondani a koffeintartalmú ételekről és italokról a terhesség alatt."
Papadopoulou szerint ezen eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a kávéfogyasztás és a gyermekkori elhízás között van összefüggés, de mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, vajon egészségesebb lenne-e az, ha a terhes kismamák egyáltalán nem innának kávét. A szakember ugyanakkor azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy nemcsak a kávéban található koffein, hanem számos más italban, sőt édességekben is.
Dr. Mitchell Roslin amerikai sebész nem ért egyet azzal, hogy az anya koffeinfogyasztása a felelős a gyermekkori elhízásért: "Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a túl sok koffein káros a szervezetünkre, de ebben a kutatásban sokkal fontosabb lenne azt vizsgálni, hogy milyen koffeintartalmú ételeket és italokat fogyasztottak a kismamák" - mondta. "A koffeintartalmú energiaitalok és édességek cukortartalma is magas, ez pedig nagyobb valószínűséggel befolyásolja a testsúlyt. Ha csak azt vizsgálnák, hogy a tiszta koffeint, vagy egyszerű presszókávét fogyasztottak volna a kismamák, valószínű, hogy más eredményeket kapnánk."
A kutatás eredményeiről a BMJ Open című szaklapban számoltak be.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések