Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bakteriális fertőzés is akadályozhatja a teherbeesést

Szerző: -

2016. április 5. | Frissítve: 2017. április 7.

Forrás: Medipress

A bakteriális vaginosis egy rendkívül gyakori probléma, amivel a legtöbb nő élete során találkozik. A baktériumok egyensúlyának felborulása azonban a termékenységre is hatással van, ezért jó, ha a gyerekre vágyó nők tesztelésen is átesnek.

Bakteriális fertőzés is akadályozhatja a teherbeesést

Azt már korábban is tudtuk, hogy a bakteriális vaginosis-szal (BV-vel) küzdő nők körében hatszor gyakoribb a vetélés, és kétszer gyakoribb a koraszülés, de az új információnak számít, hogy a probléma a teherbeesés esélyein is ront. Olyannyira ráadásul, hogy a BV-vel diagnosztizált nőknek csupán 9 százaléka esik teherbe IVF segítségével.
A dán Aarhus University munkatársai 130 olyan nőt vizsgáltak, akik lombikprogramban vettek részt, és kiderült, hogy csupán az abnormális vaginális baktériumszinttel rendelkezők 9 százaléka esik teherbe a kezelést követően. Ez már csak azért is fontos felfedezés, mert a BV a leggyakoribb nőgyógyászati probléma, ami a 15 és 44 év közötti nőket érinti.
A szakemberek nem tudják, mi okozza azt az állapotot, amikor a hüvelyben bizonyos típusú baktérium elszaporodik, és így a normális egyensúly felborul. Az egyértelmű, hogy minden új szexpartner, illetve a partnerek gyakori váltogatása hozzájárulhat a hüvelyi egyensúly felborulásához, ami valószínűbbé teszi a BV kialakulását.
A tünetek nem mindig egyértelműek: néhány nőnél jelentkezik vízszerű, enyhe folyás és halszag, de sokan hasonló tünetek nélkül küzdenek a problémával, ami így vizsgálat nélkül észrevétlen marad.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések