Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaváró hitel: TB-igazolás miatt bukhattak el az igénylők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 30.

Forrás: 24.hu

Sokan olyan igazolást kaptak, amelyet a bankok nem tudnak elfogadni. Ez meghosszabbíthatja az igénylési folyamatot, hiszen hiánypótlásra van szükség.

Nem a megfelelő TB-jogviszony igazolást kapták meg a babaváró hitelt igénylők a járási hivatalokban, így akár napokat is csúszhat, mire megkaphatják a hitelt azok, akik így jártak - írj a 24.hu a Bank360 cikke nyomán.
Babaváró hitel: TB-igazolás miatt bukhattak el az igénylők
Hosszú sorok alakultak ki a babaváró hitel igénylés kapcsán a hiteligényléshez szükséges TB-jogviszony igazolás beszerzéséhez a kormányablakoknál és a járási hivatalokban. Július közepén azonban kiderült, hogy az igénylők olyan igazolásokat kaptak, amelyek nem feleltek meg a bankoknak. Július 17-től érhető el az a formanyomtatvány, ami egységes és minden bank számára kielégítő.
Leginkább azoknak az igénylőknek jelent a helyzet problémát, akiknek hamarosan fog megszületni a gyermekük. Rendeletmódosítással oldották meg a problémát: akkor is kamatmentessé válik a kölcsön, ha a gyermek hamarabb születik meg júliusban, mint ahogy az igénylést beadta a házaspár.
A nem egységes formanyomtatvány miatt azonban újra kicsúszhatnának a határidőből azok, akiknek sürgős lenne az igénylés, ezt a bankok, úgy tűnik, úgy oldják meg, hogy felfüggesztik a hiteligénylést és hiánypótlást kérnek, azaz az igénylés dátuma nem módosul, és nem csúszik át a baba megszületése utáni időszakra.
A Bank360 megkérdezte a pénzintézeteket, hogy hány érintettje lehet a TB-mizériának: több bank is jelezte, hogy jelentős az érintettek száma. Több ezren vannak, akiknek hiánypótlásra van szüksége. Ezeknek az ügyfeleknek az igénylését nem utasítja el a bank, hanem az új TB-igazolás leadásával folytatható a már megkezdett hitelfelvétel.
Akik tehát még július 17. előtt kapták meg a TB-igazolásukat, nem biztos, hogy sikerrel járnak a bankban, hiszen mindenhol csak az egységes, hivatalos verziót fogadják el. Ha valaki nem ilyet kapott, akkor pótolnia kell a dokumentumot.
A legfontosabb, hogy az igazoláson a következő szövegrészletnek mindenképpen szerepelnie kell:
Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek - a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével - megfelel.
Akik most adják be a kérelmet, már egy ilyen nyomtatvánnyal fognak találkozni. Mennyi időt veszítenek azok, akiknek ki kell kérnünk egy új igazolást? A hatóságnak újabb 8 nap áll a rendelkezésére, hogy kiállítsa az okmányt, plusz további napokat vesz igénybe annak postázása.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések