Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babavárás = ínygyulladás?

Szerző: Szaktanácsadó: dr. Piskóty Ildikó, fogorvos

2007. szeptember 6. | Frissítve: 2021. január 20.

Forrás: Kismama magazin

Tévhit, hogy a kismamasággal törvényszerűen együtt jár az ínygyulladás. Valóban gyakoribb, de csak a hajlam fokozódik. A hormonhatások következtében ugyanis nemcsak a lábunk, kezünk, arcunk duzzad meg a terhesség idején, hanem az ínyünk is.

Terhesség alatt még fontosabb a fogápolás


Ilyenkor mélyebb a tisztítandó ínybarázda, így több időt és figyelmet igényel alapos tisztítása. Ha ezt elhanyagoljuk, fogágybetegség alakulhat ki.
Ez a fogakat tartó szövetek (íny, szalagok, fogakat tartó csontmeder) gyulladásos megbetegedése, melynek kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszik. Eleinte csak fogmosáskor, később már magától is vérzik a duzzadt, vörös, érzékeny íny. Rossz a lehelet, ínysorvadás lép fel, előrehaladott állapotban a csont is pusztul, így a fogak mozgathatóvá válnak, gennyes váladékozás kezdődik az ínyszélnél. Ha ilyen súlyos a helyzet, műtétre, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Mit tehetünk a megelőzésért, illetve a gyógyításért?

- Legfontosabb az étkezések utáni alapos és helyes fogmosás!
- A nyelv tisztítása is a szájápolás része!
- Az íny körkörös masszírozása ne maradjon el! Ha vérzik az íny, ne ijedjünk meg, annál alaposabban mossuk!
- A fogselyem helyes használatához kérjük fogorvosunk segítségét!
- Fogköveinket rendszeresen, körülbelül félévente távolíttassuk el! Kismamák háromhavonta menjenek fogorvoshoz. Nem csak az a fontos, hogy a kiskönyvbe belekerüljön a fogorvos pecsétje, a kezeléseket tanácsos igénybe venni!
- Használjunk szájöblítőt! Az általános szájápoláshoz elegendő a fluoridos öblítő használata, súlyosabb esetben fogorvosa egyéb készítményt fog ajánlani.
Fontos tudni, hogy a fogágy állapota szervezetünk egészére hat. A legújabb ismeretek szerint a fogágybetegség, mivel állandó gyulladásos góc a szervezetben, a koraszülés kockázatát is tíz százalékkal növeli.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések