Terhesség

Bababarát tévhitek

Meg kell állnunk egy szóra! Szülészetkeresőnkben jól láthatod, melyik kórház bababarát, és mit is jelent ez. Ám a tapasztalat azt mutatja, vannak még félreértések. Az alábbi pontokban olvasható mondatok valóban elhangzottak, nem mi találtuk ki őket!
2012. Október 08.

1. A bababarátság az, amikor a dolgozók barátságosak a babákkal.A bababarátság kritériumai között nem szerepel, hogy a babákkal barátságosnak kell lenni. Ezt inkább az emberségesség kategóriája tartalmazza. A bababarát kórház valójában szoptatásbarát, vagyis azokat a hatásokat csökkenti minimálisra, amelyek gátolnák a szoptatást.

2. Amelyik kórház azt hirdeti magát, hogy bababarát, az bababarát is.

Ha a szülészetek honlapját bogarászva találkozol ezzel a kifejezéssel, nem lehetsz biztos abban, hogy valódi bababarát kórházról van szó. Ellenőrizd a folyamatosan frissített hivatalos listán itt

3. Vannak anya- és bababarát kórházak Magyarországon.

Sajnos nincsenek, bár sok kórház azt állítja, hogy anya- és bababarát, ami nagyjából azt fedi, hogy a kórház dolgozói kellemes környezetet igyekeznek teremteni az anyák és babák számára. A valódi anya- és bababarát kórházakban az ellátás megfelel a WHO által kidolgozott normális szülészeti ellátásnak, tehát csak a legszükségesebb esetben végeznek beavatkozást, az anyát és a babát egy egységnek tekintik, nem választják szét szükségleteiket, együtt gondozzák őket, és érvényes rájuk a bababarát kórházak 10 lépése is. Magyarországon NINCS jelenleg anya- és bababarát címmel rendelkező kórház. Legközelebb Romániában találsz ilyet.

4. A bababarát kórházban állandóan szoptatni KELL.

Valójában a bababarát kórházban azt csinálsz, amit akarsz. Ha akarsz, szoptatsz, ha nem, nem. Csak mondd meg, mit szeretnél. A bababarát kórház célja nem az, hogy minél több anyára „rátukmálják” a szoptatást, hanem az, hogy aki szeretne, azt ne akadályozzák, hanem segítsék ebben, a terhességtől kezdve addig, amíg szükség van rá. Ha valaki nem akar szoptatni, vagy nem szoptathat, őt is segítik abban, hogy helyesen táplálja a babát, megtanítják a tápszer elkészítésére, és megismertetik vele a többi csecsemőtáplálási lehetőséget.

5. A bababarát kórházban mindig együtt KELL lenni a gyerekkel, nem lehet pihenni.

A bababarát kórházban is bármikor beviheted a csecsemőosztályra a kisbabádat. Ami biztos, ha az otthagyott baba sírni kezd, nem fogják megitatni, megetetni, csak akkor, ha te kifejezetten kéred. Valószínű, hogy elmondják majd, milyen hatással lehet a szoptatásra a cumisüveg, a cumi, a víz, a tápszer használata, és a babádat pohárból itatják, ha szükséges. Ha nem kéred külön, hogy megetessék, amint a babád megéhezik, visszatolják hozzád, hogy megszoptathasd, hiszen erre van szüksége.

A legtöbb félreértés abból adódik, hogy sem a szakemberek többsége, sem a leendő és már kész szülők nem ismerik a kisbaba valódi szükségleteit. Ha tisztában lennének mindezzel, és tudnák, hogy mennyire fontos és milyen törékeny a szoptatás, megértenék, hogy az anya és a baba érdeke nem állítható szembe egymással. És hogy egyikük érdeke se sérüljön, nem elég „barátságosnak” lenni.