Terhesség

Baba-váró tennivalók

Terhes, áldott állapotban van, állapotos, várandós, mondja a magyar nyelv plasztikusan kifejezve, ezt a semmihez sem mérhető, igen boldog, várakozással teli időszakot.
2013. Október 11.

Egészséges ételeket fogyassz a várandósság alatt

Egyre közismertebb, hogy leendő gyermekünk egészségének, egészségvédelmének, születési idejének, méhen belüli és kívüli fejlődésének kérdése jóval a fogantatás előtt kezdődik. Sokat árthatunk, de sok mindenben befolyásolhatjuk pozitív irányba születendő gyermekeink egészségét.

Ha új lakáshoz jutunk, ha új helyre költözünk, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a bútorok, szőnyegek és ruháink elhelyezése előtt kitakarítunk, rendbe hozatjuk az apróbb-nagyobb hibákat, elvégeztetjük a szükséges karbantartást. Talán kevésbé nyilvánvaló, hogy az édesanya, mielőtt hajlékot adna testében egy új életnek, megfelelő élet- és gyógymóddal, bizonyos szabályok betartásával rendbe tudja hozni és ki tudja takarítani a baba első “lakását”.

Ha a fogamzás előtt az édesanya tápanyagraktárai fel lettek töltve a szülők – és ebben az esetben az édesapa is nagyon fontos -, “mérgezései” (dohányzás, alkohol, idegeskedés, mozgáshiány) minimálisra csökkentek, a baba “versenyesélyei” nőnek. Tudjuk, hogy egy-egy sportversenyen igen sokat számít, és a későbbi eredmény szempontjából meghatározó, hogy miként sikerül a rajt. Aki később indul, rosszul rajtol, elvesztheti a versenyt. Adjunk tehát esélyt és lehetőséget a “győzelemre”.

A megfelelően táplálkozó, egészséges kismama a terhesség alatt maximum 10-12 kg-ot hízik. Az anya felelőssége óriási, hiszen elsősorban a születendő gyermeke szempontjából fontos, hogyan táplálkozik terhessége alatt. Ez azt is meghatározza, hogy könnyű vagy nehéz szülése lesz-e, hogy a kisbaba megfelelő súllyal (3200-3600 gr), hosszal (50 cm körül), esetleg túlsúlyosan, koraszülöttként vagy kis súllyal jön a világra.

A terhesség alatti napi energia-szükséglet a terhesség előtti időszakhoz képest kb. 15%-kal növekszik. Ez azt jelenti, hogy kb. 300 kcal (1260 kJ) többletenergiát tanácsos fogyasztani változatlan életrend (tehát ha dolgozik), illetve torna mellett.

Túlzott súlynövekedés esetén nagyobb a terhesség alatti komplikációk előfordulásának veszélye (arról nem is beszélve, mennyivel nehezebb szülés és szoptatás után az eredeti súlyára visszafogyni. Nem kell tehát “kettő helyett enni”!

Sószegény étrend, rostokban, zöldségben, gyümölcsökben gazdag, vegyes táplálkozás megfelelő vitaminnal, illetve ásványi anyaggal látja el mind az anyukát, mind a fejlődő babát.

Ha a családban ismeretes öröklődő betegség fordult elő, mindenképpen kérjünk genetikai tanácsot, esetleg vizsgálatot a gyerek esélyeinek eldöntésére.

Ha előzetesen sokszor voltunk betegek, vashiányosak, vérszegények, gyógyszeres kezelésre szorultunk, még a baba tervezése idején keressük fel belgyógyászunkat, aki megfelelő gyógyszerekkel (vas, folsav, bizonyos hiánybetegségek kezelése) rendbe tesz minket a terhesség idejére.

Kérdezés nélkül még szokásos fájdalomcsillapítókat, enyhe gyógyszert se vegyünk be!

Töltsünk minél több időt a szabad levegőn, járjunk terhestornára, a megengedett időpontig ússzunk, de mindenképpen mozogjunk sokat.

Igen fontos az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruházat, ami nem zárja ki, hogy az divatos legyen.

Folsav, A-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium és még sok egyéb tartoznak a fontos vitaminok és ásványi anyagok közé, amelyekre a terhesség folyamán szükség lehet. Kérjük ki orvosunk tanácsát ezek pótlásának módjáról, nézzünk utána, mely élelmiszerekben találhatóak természetes formában.

A másállapot valóban más állapot, de a legszebbek közül való egy nő életében, amely – ha szabad személyes vallomást tennem – életem legszebb, legboldogabb időszakai közül való. Kívánok mindannyiunknak ilyen periódust és a születendő kisbabához nagyon sok boldogságot.

Forrás: HáziPatika.com