Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az olvasás miatt "izmosabb" lesz az agy

2010. március 12. | Frissítve: 2015. november 26.

Forrás: Medipress

A gyermekek agyának olvasás közbeni működését vizsgáló tudósok meglehetősen váratlan jelenségbe ütköztek: a rossz olvasók terápiás jellegű fejlesztése az agy fehérállományának növekedését okozta.

A növekedés pedig összefügg a szavak kimondása terén elért fejlődés szintjével.

"Ez az első bizonyíték arra, hogy a gyógyító viselkedési beavatkozás hatására növekszik a fehérállomány" - mondta a vezető szerző, Marcel Just, az amerikai Carnegie Mellon Egyetem pszichológia professzora, a Kognitív Agyi Képalkotó Központ igazgatója. "Bizonyítja azt, hogy az ismétlődő kognitív gyakorlatok megváltoztathatják az emberi agy kérgének kapcsolódási képességét."

A felfedezésben nagy lehetőségek rejlenek

Az eredmények nagy lehetőségeket rejtenek magukban, az olvasás fejlesztésén túl. Ha egy viselkedésterápia az agyállomány növekedését okozza, akkor az előnyök kiaknázhatók egy sor más agyi probléma esetén, mint például az autizmus, az agyvérzés, a szklerózis multiplex és a traumás agysérülés, állítják a szakemberek. "Egyre több a bizonyíték arra, hogy az agy annyiféleképpen képes helyreállítani magát" - mondta Thomas Insel, az Amerikai Nemzeti Mentálhigiénés Intézet igazgatója. "Ez a tanulmány hídként szolgál a pszichológia és a biológia között. Megmutatja, hogy az agy miként válaszol a kognitív kihívásra. Ki kell használnunk ezt az információt, és gyógymódokat fejleszteni ki a neurológiai elváltozásokra."

Az olvasás gyógyít és "izmosabbá" teszi az agyat


A valós idejű képek összegyűjtésével és megmérésével a működő agyról jó és rossz olvasók esetében Just és munkatársai eljutottak oda, hogy a felfedezték: a rosszabbul olvasók fehérállománya növekedett a jó olvasókéhoz képest. Az érintett agyi terület a bal frontális lebeny, mely a nyelvi képességeket irányítja.

A rossz olvasók 100 órás felzárkóztatáson vettek részt, hogy fejlődjön az olvasási készségük és a felfogóképességük. A gyógyító beavatkozás valóban megváltoztatta az agy anatómiáját, jelentették nemrég a kutatók a Neuron című folyóiratban. Képalkotó vizsgálatokat végeztek a gyógyító periódus előtt és után 8-10 éves gyermekeknél. 47-en rosszul tudtak olvasni, 25-en pedig jól teljesítettek ezen a területen.

Pillanatfelvétel az agy szerkezetéről

A kutatók egy diffúziós tenzor képalkotó tesztet (DTI) használtak, mely megméri az agy fehérállományán átáramló vizet. Így pillanatképet kaphatnak az agy szerkezetéről, segítségével pedig megmérhetők az idő múlásával bekövetkező változások. Felfedezték, hogy az olvasási problémákkal küszködő gyerekek fehérállományának csökkent a mikrostruktúrális szerveződése a bal frontális lebenyben. A legtöbb gyengén olvasó (47-ből 35) gyógyító foglalkozáson vett részt hat hónapon át. 12 rosszul olvasó gyerek nem járt hasonló felzárkóztatásra. A képzési periódus végén ismét megvizsgálták őket, és felfedezték, hogy "a fehérállományban változás állt elő ugyanazon a területen, melyen a beavatkozás előtt hiányosságok mutatkoztak" - mondta Just.

Fejlődések

Az agyi képeken látható változások összefüggésben vannak néhány olvasási mutató javulásával - tette hozzá. Tudósok azelőtt még sosem mutatták ki, hogy az intenzív, de relatíve rövid tréning hatására az agy fehérállománya növekedni kezd - mondta el a csoport. Azoknál a rossz olvasóknál nem állapítottak meg növekedést a fehérállományban, akik nem vettek részt foglalkozásokon. "Ez arra utal, hogy nem a fejlődés a lényeg, hanem maga a beavatkozás" - mondta Just.

"Azt hiszem, ahogy a gyerekek újra és újra használják ezeket a köröket, a speciális gliasejtek (más néven oligodentrociták), melyekből a fehérállomány felépül, több mielint építenek fel (a fehérállomány rostjainak védőszigetelése) az idegnyúlványok mentén" - magyarázta Just. Ettől a neurális jelzés tízszer olyan gyorsan halad és sokkal pontosabb jelzéseket közvetít.

Remény a neurológiai problémákra

Az eredmények reményt adhatnak más neurológiai problémák esetére is. "Még sok területet kell felfedeznünk" - mondta Just. "Most már bizonyos, hogy nem kell kiszolgáltatottnak lennünk a testünk működésének."

A kutatók már elkezdték vizsgálni az autista emberek agyműködését, és felfedezték, hogy kevés a kapcsolódás a fehérállományukban. Viselkedési beavatkozást terveznek, majd újra tesztelnék a betegek agyát, hogy felmérjék a fehérállomány növekedését, ami az elképzeléseik szerint a neuronok közti jobb kapcsolódást jelenti. Insel lelkesedéssel nyilatkozott a kilátásokról. "Ez egy nagyszerű terület. Eszközeink vannak arra, hogy megértsük, a kognitív stratégiák miként módosítják az agy szerkezetét."

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések