Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az is védhet az allergiától, ha az anya találkozik sok kórokozóval

Szerző: Babaszoba.hu

2009. december 27. | Frissítve: 2015. december 24.

Forrás: MediPress

Csökkentheti a születendő gyermek számára az allergia kialakulásának kockázatát, ha az anya terhessége során kórokozókkal találkozik - írják német kutatók a Journal of Experimental Medicine decemberi internetes számában állatkísérleteikre alapozva.

Azok a vemhes egerek ugyanis, melyekkel mikroorganizumusokban gazdag istálló levegőt lélegeztettek be, az allergiával ellenálló utódokat hoztak világra. A kórokozók enyhe gyulladásos választ váltanak ki az anyában, így fokozódik a kórokozót érzékelő Toll-like receptorok (TLR) kifejeződése, valamint több citokin, vagyis immunmolekula termelődik.

A kutatók szerint az anyák TLR-jei elengedhetetlenek az allergia elleni védelem átadásában, ám egyelőre nem tudni, hogyan vált ki allergia rezisztenciát a TLR jel.

Sok tényező védheti a babát az allergiától

Tisztázásra szorul továbbá, hogy az anyától kapott védelem más allergének - például ételekben található allergének - esetében is érvényesülhet-e, hangsúlyozták a marburgi Philipps-Egyetemen zajló vizsgálatban résztvevő kutatók. Ismert, hogy a környezeti mikroorganizmusoktól hemzsegő vidéken felnövő gyerekeknél ritkább az allergiás megbetegedés, mint városi, vagy mezőgazdasággal nem foglalkozó területeken nevelkedő társaik esetében.

A feltételezések szerint a fejlődő immunrendszert erősíti a különböző kórokozókkal való találkozás. Nem biztos azonban, hogy a gyermek immunrendszerének kell érintkeznie a mikroorganizmusokkal. Azt is kimutatták már, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó anyák gyermekeinél is ritkább az allergia függetlenül attól, hogy a gyermek találkozott-e kórokozókkal. A marburgi vizsgálat eredményei ezt a jelenséget magyarázhatják.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Allergia - A baba javára válhatnak a bacik
 • Immunrendszerünk
 • Amit a táplálékallergiáról tudni kell
 • Falatnyi tanácsok - a csecsemőtáplálás korszakai

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

  Táplálkozási tippek a szakértőtől

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák