Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az inaktív kismamák ezért változtassanak, és kezdjenek el mozogni

Szerző: -

2016. április 25.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

Inaktív, fáradékony, levert kismamáknál egyértelműen megoldás a könnyű testmozgás. Ismét tudományos alátámasztást nyert az a tény, hogy minden egészséges kismamának sportolnia kellene.

Kezdjenek el mozogni a kismamák!

A Pszichológia és Egészségben publikált eredmények szerint, a Nyugat Ontario Egyetem kutatói bebizonyították, hogy egy 4 hetes mozgásprogram az előtte inaktív kismamák mentális, és fizikális teljesítőképességét növelik. Bár a szülés utáni depresszió, enerváltság ismert állapot, azt sokan nem tudják, hogy a várandósság ideje alatt ezek a negatívumok gyakoribbak. Az Életmód Orvosi Központ edzője és egészség tanácsadója, Németh Vivien beszélt a testmozgás hiányának következményeiről, és azok megoldásáról, várandós kismamák esetében.

Milyen tényezők segítik elő a terhességi depressziót?

 • túlzott testsúlygyarapodás
 • koraszülés
 • az átlagnál kisebb súlyú, méretű magzat
 • szoptatással kapcsolatos problémák


 • A gyermek életében is megfigyelhető negatív hatások

  Nagyon érdekes, de nem meglepő, hogy a terhesség ideje alatt depressziós, nem kiegyensúlyozott, akár szorongó kismamák gyermekeinél születéskor, és serdülőkorban magasabb kortizol szintet mutattak ki. A kortizol hormon létfontosságú a stresszhelyzetekben, a mellékvese termeli. Más néven anti-stressz hormon a szervezet válasza az őt ért stressz állapotra.

  A kognitív képességek ugyancsak kevésbé fejlődtek. Gyengébb teljesítményt figyeltek meg például a számolásban, emlékezőképességben. Sajnos egyértelműen nagyobb százalékban fordult elő mentális megbetegedés is.

  Továbbá a várandósság ideje alatti fáradság növelheti a császármetszés esélyét, az álmatlanság előfordulását.

  Mikor, és mennyi mozgás legyen?

  A tudatos, szakszerű testmozgás a legegyszerűbb, legegészségesebb megoldása a fent említettek elkerülésére. Érdemes már a babatervezéskor elkezdeni a rendszeres edzéseket, és folytatni azt, míg kellemes felüdülést nyújt. Továbbá szülés után is kapjon helyet a testmozgás, a testi- lelki egyensúly fenntartása érdekében.

  A nemzetközi ajánlások alapján, heti 150 perc közepes- könnyű intenzitású kardió mozgás mindenképp javasolt, kiegészítve 2x20 perc súlyzós- erősítő edzéssel. Ez az időtartam egyéni, fittségi állapottól függően növekedhet, vagy csökkenhet. Normál szülés után pedig akár 4-6 héttel szépen, fokozatosan elkezdhet a kismama könnyedén mozogni.

  A kardió mozgásformákon kívül ideális, ha helyet kap a súlyzós, izomerősítő edzés is. Többféle, biztonságos gyakorlat végezhető, edző felügyelete mellett pedig a helyes végrehajtás is plusz biztonságot, és magabiztosságot ad. Ezért minden várandós, vagy már megszült kismamát arra buzdítunk, hogy legyen része a mindennapoknak a testmozgás, így a baba is, és a mama is kiegyensúlyozott, egészséges életet élhet.

  Kapcsolódó cikkeink:
 • 5+1 szuper mozgásforma várandósoknak
 • Mozgás és terhesség: mit szabad és mit nem?
 • Rossz példát mutatnak az inaktív anyák
 • Terhestorna - a lebegés öröme
 • Szabad edzeni terhesen?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések