Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az ibuprofén segíthet a légzési nehézségeken

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 6.

Forrás: HVG.hu

Tesztelik az ibuprofént a koronavírus kezelésére, a kutatók azt remélik, hogy megelőzhető így a betegek lélegeztetőgépre kerülése.

Az ibuprofén segíthet a légzési nehézségeken (fotó: Getty Images)
A londoni Guy's és St Thomas' kórházak, valamint a King's College szakembereiből álló kutatócsoport szerint az ibuprofént tartalmazó gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a koronavírus okozta légzési nehézségeken. Ezért kórházban fogják vizsgálni a hatóanyag eredményességét. Fontos, hogy a vizsgálatban nem abban az összetételben használják a hatóanyagot, mint amilyenben a gyógyszertárakban kapható, vagyis nem érdemes rohanni ibuprofént vásárolni - írja az Infostart nyomán a hvg.hu.
A kutatók remélik, hogy így elkerülhető lesz, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek.
Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb szövődménye, az akut légzési nehézség kezelhető ibuprofén használatával. "Elengedhetetlen a tesztelés ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk feltevéseinket" - mondta Mitul Mehta professzor, a londoni King's College kutatócsoport tagja.
A Liberate nevű teszt során a kísérletben részt vevő betegek fele ibuprofént is kap a szokásos gyógyszerek mellé. A vizsgálat során sajátos összetételű ibuprofént fognak használni, nem pedig a gyógyszer megszokott, patikában is kapható formáját.
A Commission on Human Medicine nevű bizottság készített egy felülvizsgálatot, ami megállapította, hogy a paracetamolhoz hasonlóan, az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Mind a két gyógyszer csökkentheti a lázat és segíthet az influenzaszerű tünetek kezelésében.
Enyhe koronavírusos tünetek esetén a National Health Service azt tanácsolja, hogy a betegek előbb a paracetamolt próbálják ki, mivel ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ibuprofén.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések