Az evés a géneket is befolyásolhatja!
A tudósok azt állítják, rájöttek annak a mechanizmusára, hogyan befolyásolja az édesanya étrendje a későbbi cukorbetegség kialakulását születendő gyermekében.
h i r d e t é s

Az evés a géneket is befolyásolhatja!
A kiegyensúlyozatlan étrend ugyanis a fejlődő magzatnál egy bizonyos génnek a hosszú távú működését károsítja. Ennek a Hnf4a nevű génnek a hasnyálmirigy kifejlődésében és így az inzulintermelésben van fontos szerepe. A patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a fehérjében szegény étrenden élő rágcsálók utódainál nagyobb számban fordultak elő diabéteszesek, továbbá, hogy a kor előre haladtával az utódokban ez a gén úgy kezdett el viselkedni, mintha ki lett volna kapcsolva.
A kutatók szerint ez a hibás gén - amelynek kialakulása visszavezethető az anya étrendjére - egyértelműen oka lehet a cukorbetegség kialakulásának.
Dr. Susan Ozanne, a Cambridge Egyetem munkatársa, aki a kísérletet is vezette, azt nyilatkozta, további kutatások során azt is ki kell még deríteni, vajon a magas zsírtartalmú vagy egyéb egészségtelen étrend is hasonló következményekkel jár-e. Az viszont már az eddigi vizsgálatokból is egyértelműen kiderült, hogy az anya táplálkozása a sajátja mellett kihat a gyermeke egészségére is, sőt rajta keresztül még az unokáiéra is.
Táplálkozással kapcsolatos cikkeink:
Hozzászólások