Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az epilepszia ellenes kezelés nem árt a magzatnak

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 2. | Frissítve: 2018. március 27.

Forrás: Medipress

Számos korábbi tanulmány vetette fel, hogy az epilepszia ellenes gyógyszeres kezelés veleszületett fejlődési rendellenességekhez vezethet a magzatban; használatuk terhesség alatt befolyásolja a gyermekek agyi fejlődését.

Az epilepszia ellenes kezelés nem árt a magzatnak

A legfrissebb eredmények cáfolni látszanak ezt.
Egy dán kutatás azokat a gyermekeket vizsgálta, akik édesanyjánál elengedhetetlen volt az epilepszia ellenes kezelés a terhesség alatt. Az Aarhus University kutatói által végzett vizsgálatból az derült ki, hogy az epilepszia-gyógyszert szedő anyák gyermekei nem mennek gyakrabban orvoshoz, illetve a különbség statsztikailag nem jelentős.
Bár a gyermekek kis mértékben valóban gyakrabban fordultak a háziorvoshoz, a 3%-os különbség csak a telefonos beszélgetések magasabb számából, nem pedig a tényleges megjelenésekből adódott. Fontos megemlíteni, hogy esetenként az epilepszia ellenes gyógyszereket más betegségek, mint például migrén és bipoláris rendellenességek kezelésére is használják. Az eredményekből az is kiderült, hogy nincs abban a tekintetben sem különbség a gyermekek között, hogy milyen okból szedte édesanyjuk a gyógyszert.
A tanulmányt a BMJ Open folyóiratban publikálták.
Kapcsolódó cikkeink epilepszia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések