Terhesség

“Az emberek folyton beszólnak a gyerekem neve miatt”

Nyílt levél a szülőnek, akinek kritizálják a névválasztását.
2022. Január 20.
Ne aggódj, ha különleges nevet választasz! (Fotó: Getty Images)

Elsőre sokkoló lehet, ha azt tapasztalod, hogy az embereknek nem tetszik a gyermeked neve. De ilyen sajnos előfordul. Őket nem tudod megváltoztatni, úgyhogy csak egyetlen dolgot tehetsz: azt befolyásolod, hogy rád hogyan hat mások viselkedése. Vagyis felkészülsz rá.

Az emberek például azt is szóvá tehetik, ha túl gyakori nevet választasz a gyermekednek. Vagy túl ritkát. Vagy túl konzervatívat. Vagy túl modernet. Vége-hossza nincs a mondvacsinált okoknak. Ezért nagyon fontos, hogy ha már véglegesen kiválasztottatok egy nevet, minden körülmények között kitartsatok mellette, vagyis ti legalább legyetek teljesen biztosak benne, hogy ezt szeretnétek. Ne hagyd magad befolyásolni – még a párod által sem! Ha egy kis kétséged is van a babanévvel kapcsolatban, inkább gondolkodjatok tovább, hiszen egy életen át így fogjátok szólítani a gyermeketeket.

És ha bizonytalan vagy, akkor mások kritikái is megtalálnak majd. Viszont ha sziklaszilárd az elhatározásod, akkor minden véleményt el tudsz majd engedni a füled mellett. Főleg, ha kéretlen véleményről van szó!

Azért azt tudni kell, hogy a többség nem fogja megfogalmazni az ellenérzéseit. Csak egy hallgatásból, egy furcsa pillantásból érzed majd, ha nem egészen értik a választásotokat. Nem baj. Ez a ti gyermeketek, nem neki kell szeretnie a te babád nevét. Az viszont fontos, hogy ti hogyan éreztek, hiszen a kicsire hat majd, hogy mennyire vagytok biztosak a döntésben.

“Nekünk a férjemmel sok időbe telt, mire kitaláltunk egy nevet, és fáj, hogy anyámnak nem tetszik” – mondja egy szülő. Érthető, hogy így érez, de érdemes tudni, hogy a legtöbb ellenérzés hamar elmúlik, ahogyan az emberek megszeretik a kicsit, és megszokják, hogy talán más neve van, mint amit gyakran hallanak.

Ha bármi negatívumot hallasz, csak emlékeztesd magad, miért is döntöttetek így? Egy különleges hely miatt? Egy emlék vagy szeretett személy inspirált titeket? Vagy csak a hangzása tetszik nektek? A lényeg az, hogy annak idején jól átgondoltátok a dolgot.

Érdemes azonban felkészülni a várható reakciókra. Ha tudod, hogy “kilógsz a sorból”, mert amikor mindenki Daninak nevezi el a kisfiát, akkor te Mórnak, vagy mikor mindenki Lilit szeretne, akkor te Júliát (vagy éppen Mendit), akkor tudnod kell, hogy a választásod különleges, vagyis a külvilág joggal lepődik majd meg. Na és? Ma már rengeteg a szokatlan név az óvodákban, és ez így jó! Végre sokszínűség van! Úgyhogy ne hagyd magad elbizonytalanítani.

De ha még így is zavarnak a reakciók, akkor legközelebb, ha a gyerek neve iránt érdeklődik bárki, ne rögtön vágd rá a választ, hanem kezdd egy bevezetővel: “tudjuk, hogy kicsit szokatlan, de nekünk tetszik”. Így felkészíted őket, hogy nem egy tipikus nevet hallanak majd.

Az emberek sokszor tartanak a szokatlan dolgoktól, épp ezért jó, ha valaki bátrabban dönt – ezzel szembesíti is őket a túlságosan félénk hozzáállásukkal.

A legjobb példát azonban a gyermekek adják: figyeljük csak meg, hogy pillanatokon belül elfogadják a kis társaik nevét, mint valami öröktől létező adottságot. Nekik nincs megszokott és szokatlan név, azzal élnek együtt, amit mondanak nekik. Tanulhatnánk tőlük!