Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az első vizsgálatok, ha nem jön a baba

Szerző: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, G1 Intézet

2011. október 2. | Frissítve: 2016. február 18.

Forrás: Kismama magazin

Egyre több és pontosabb módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a pár termékenységét vizsgáljuk. Bár a fogamzás többnyire egyszerűen és gyorsan következik be, valójában rengeteg tényező összjátékáról van szó.

Ha a rendszeres szex ellenére mégsem jön a baba, az orvos manapság igen sokfelé keresheti az okokat, mégsem tartunk még ott, hogy azt mondhassuk: minden problémának ki tudjuk deríteni a gyökerét, és mindenre létezik gyógymód is.

Az első lépések

A férfiak kivizsgálása spermiumvizsgálatokon alapul. Ellenőrzik a hímivarsejtek számát, mozgékonyságát és minőségét. Azt is ki kell deríteni, nincs-e olyan fertőzése a páciensnek, amely befolyásolhatja a megtermékenyítő képességét.

Bizonyos estekben előfordulhat, hogy a spermiumok laboratóriumi körülmények között tökéletesnek bizonyulnak, a hüvelybe kerülve mégsem képesek megfelelően továbbjutni. Lehetséges, hogy a hüvelyváladék tizedeli meg túlságosan a hímivarsejteket, vagy a női szervezet túlságosan erős, és a "testidegen" behatolókkal szembeni immunválasza pusztítja el az amúgy egészséges spermiumokat. Ennek kiderítésére közvetlenül szeretkezés után kell elvégezni a tesztet.

A nőgyógyász segít feltárni a lehetséges okokat


Nőknél alapos nőgyógyászati és onkológiai szűrővizsgálattal kezdődik, majd a humán papillómavírust és klamídiát kimutató tesztekkel folytatódik a kivizsgálás. A kismedence hüvelyi ultrahangvizsgálata során az orvos pontos képet kap a belső női nemi szervek állapotáról, anatómiai felépítéséről, méretéről, alakjáról. Így felismerhetők különböző rendellenességek, méhfejlődési problémák, miómák, a petefészkek szerkezete, a bennük kialakuló tüszőérési hajlandóság. Kiderülhetnek petefészket érintő, a teherbe esést nagymértékben megakadályozó elváltozások, például a sokcisztás petefészek-elváltozás vagy az endometriózis.

A legfontosabb javasolt laborvizsgálatok nőknél

 • általános vérkép, rutinvizsgálatok
 • speciális női hormonok (FSH, LH, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin, βHCG
 • pajzsmirigyfunkció (TSH, T3, T4, anti TPO)
 • szénhidrát-anyagcsere (a vércukor, az inzulin, az inzulinrezisztencia alap- és terheléses vizsgálatai)
 • véralvadással kapcsolatos vizsgálatok (PLT, APTi, Ti, Leiden-mutáció vizsgálata)
 • Már a terápia része

  Modern laboratóriumi vizsgálatok mellett már ultrahanggal is nyomon követik például a tüszők érési folyamatát, és azt is pontosan meghatározzák, hogy mikorra várható a legtermékenyebb nap. Bármely kezelés megkezdésének alapja, hogy megállapítják, átjárhatóak-e a petevezetők. A vékony kis csatornát kontrasztanyaggal mossák át, s így arról is képet kap az orvos, hogy milyen a méhüreg szerkezete.

  A beavatkozás jótékony hatása pedig többek között az lehet, hogy megszűnnek az enyhébb letapadások. Ha már hosszabb ideje eredménytelen a kezelés, akkor altatásban, laparoszkóppal nézik meg a hasüreget és a kismedencét. Ha rendellenességet találnak, sok esetben ugyanezzel a módszerrel lényegesen javíthatóak vagy teljesen gyógyíthatóak az elváltozások.

  Hiszteroszkópiának hívják azt a beavatkozást, amikor a méhüreget és a petevezetők szájadékát vizsgálják, illetve, ha lehetséges, meg is oldják a talált problémát.

  Szaktanácsadó: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, www.g1intezet.hu

  Cikkek, amik még segíthetnek:
 • Endometriózis, avagy a meddőség egyik leggyakoribb oka
 • Ha nem jön a baba
 • Meddőség a túl sok stressztől
 • "Minden mindennel összefügg"

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések