Terhesség

Az első vizsgálatok, ha nem jön a baba

Egyre több és pontosabb módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a pár termékenységét vizsgáljuk. Bár a fogamzás többnyire egyszerűen és gyorsan következik be, valójában rengeteg tényező összjátékáról van szó.

Ha a rendszeres szex ellenére mégsem jön a baba, az orvos manapság igen sokfelé keresheti az okokat, mégsem tartunk még ott, hogy azt mondhassuk: minden problémának ki tudjuk deríteni a gyökerét, és mindenre létezik gyógymód is.

Az első lépések

A férfiak kivizsgálása spermiumvizsgálatokon alapul. Ellenőrzik a hímivarsejtek számát, mozgékonyságát és minőségét. Azt is ki kell deríteni, nincs-e olyan fertőzése a páciensnek, amely befolyásolhatja a megtermékenyítő képességét.

Bizonyos estekben előfordulhat, hogy a spermiumok laboratóriumi körülmények között tökéletesnek bizonyulnak, a hüvelybe kerülve mégsem képesek megfelelően továbbjutni. Lehetséges, hogy a hüvelyváladék tizedeli meg túlságosan a hímivarsejteket, vagy a női szervezet túlságosan erős, és a „testidegen” behatolókkal szembeni immunválasza pusztítja el az amúgy egészséges spermiumokat. Ennek kiderítésére közvetlenül szeretkezés után kell elvégezni a tesztet.

Az első vizsgálatok, ha nem jön a baba

Nőknél alapos nőgyógyászati és onkológiai szűrővizsgálattal kezdődik, majd a humán papillómavírust és klamídiát kimutató tesztekkel folytatódik a kivizsgálás. A kismedence hüvelyi ultrahangvizsgálata során az orvos pontos képet kap a belső női nemi szervek állapotáról, anatómiai felépítéséről, méretéről, alakjáról. Így felismerhetők különböző rendellenességek, méhfejlődési problémák, miómák, a petefészkek szerkezete, a bennük kialakuló tüszőérési hajlandóság. Kiderülhetnek petefészket érintő, a teherbe esést nagymértékben megakadályozó elváltozások, például a sokcisztás petefészek-elváltozás vagy az endometriózis.

A legfontosabb javasolt laborvizsgálatok nőknél

  • általános vérkép, rutinvizsgálatok
  • speciális női hormonok (FSH, LH, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin, βHCG
  • pajzsmirigyfunkció (TSH, T3, T4, anti TPO)
  • szénhidrát-anyagcsere (a vércukor, az inzulin, az inzulinrezisztencia alap- és terheléses vizsgálatai)
  • véralvadással kapcsolatos vizsgálatok (PLT, APTi, Ti, Leiden-mutáció vizsgálata)
  • Már a terápia része

    Modern laboratóriumi vizsgálatok mellett már ultrahanggal is nyomon követik például a tüszők érési folyamatát, és azt is pontosan meghatározzák, hogy mikorra várható a legtermékenyebb nap. Bármely kezelés megkezdésének alapja, hogy megállapítják, átjárhatóak-e a petevezetők. A vékony kis csatornát kontrasztanyaggal mossák át, s így arról is képet kap az orvos, hogy milyen a méhüreg szerkezete.

    A beavatkozás jótékony hatása pedig többek között az lehet, hogy megszűnnek az enyhébb letapadások. Ha már hosszabb ideje eredménytelen a kezelés, akkor altatásban, laparoszkóppal nézik meg a hasüreget és a kismedencét. Ha rendellenességet találnak, sok esetben ugyanezzel a módszerrel lényegesen javíthatóak vagy teljesen gyógyíthatóak az elváltozások.

    Az első vizsgálatok, ha nem jön a baba

    Hiszteroszkópiának hívják azt a beavatkozást, amikor a méhüreget és a petevezetők szájadékát vizsgálják, illetve, ha lehetséges, meg is oldják a talált problémát.

    Szaktanácsadó: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, www.g1intezet.hu

    Cikkek, amik még segíthetnek:

  • Endometriózis, avagy a meddőség egyik leggyakoribb oka
  • Ha nem jön a baba
  • Meddőség a túl sok stressztől
  • “Minden mindennel összefügg”
  • Forrás: Kismama magazin