Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az első vizsgálatok

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2015. december 14.

Forrás: Kismama magazin

A legtöbb kismama vágyik arra, hogy magzatát mielőbb lássa az ultrahangkészülék képernyőjén. A betöltött ötödik hét (a heteket az utolsó menstruáció első napjától számítjuk) előtt azonban nem érdemes sort keríteni az első vizsgálatra.

Az ötödik hét után már látható a petezsák, a hatodik-hetedik héttől pedig a szívműködés első jelei is. A várandósság körülbelül 13. hetéig sok orvos alkalmazza a belső ultrahangot. Ennek során a hüvelybe vezetik a hosszúkás vizsgálófejet. Előnye, hogy élesebb, részletekben gazdagabb képet alkot, de csak kisebb területet feltérképezésére alkalmas.

Ha a kismama idegenkedik ettől, jobb várni egy-két hetet, és hagyományos ultrahangra menni. Az sem baj, ha ezzel egészen a tizenkettedik hétig várunk, bár a korábbi vizsgálat előnye, hogy segítségével korán felfedezhető a méhen kívüli terhesség.

Az ultrahangvizsgálat amellett, hogy hasznos, mindig óriási élmény


Egyéni döntés kérdése, mikorra időzítjük az első látogatást az orvosnál. Célszerű az első harmadban sort keríteni rá, a szülészeti-nőgyógyászati szakmai kollégium ajánlása szerint minél előbb. Az orvos ilyenkor méhnyakrákszűrést és úgynevezett hüvelytisztasági vizsgálatot is végez, ennek segítségével állapítja meg, nem áll-e fenn valamilyen fertőzés. Tájékozódik az úgynevezett kórelőzményekről, vagyis azokról a tényezőkről, amelyek a jelenlegi terhességet, a szülés módját befolyásolhatják.
A jelenleg érvényben levő szakmai ajánlás szerint kézi belső vizsgálat is szükséges, ehhez azonban nem minden orvos ragaszkodik, helyette inkább ultrahangot alkalmaznak. Ez után kerül sor az első laborvizsgálatokra: vérképet készítenek, vércsoport-meghatározást végeznek, valamint a próbareggeli elfogyasztása után egy órával vércukorértéket mérnek.

Kérdezzük meg a védőnőtől, hova érdemes járni a továbbiakban: lehetséges, hogy a kórház központi terhesgondozást szervez, de járhatunk választott orvosunk magánrendelésére is. Annyi bizonyos, hogy a szakmai ajánlásban szereplő, a ... oldalon felsorolt vizsgálatok a szakrendelőben minden biztosított kismamának térítésmentesen rendelkezésére állnak. Vérnyomás-, pulzusszám- és szívhangellenőrzést a védőnő is végezhet.

Nem árt tudni, hogy minden várandós nő felmondási tilalom alatt áll munkahelyén. Nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük munkaszerződésünk tartalmát: ha például határozott időtartamra szól a foglalkoztatás, a terhesség ténye ezt nem befolyásolja, vagyis akkor is véget ér a munkaviszony az előre megállapított időben, ha a munkavállaló közben babát vár. A munkaszerződés tartalma azonban csak közös megegyezéssel módosítható.

A kismamának tehát nem kell beleegyeznie olyan változtatásokba (munkakör, fizetés, felmondási idő) amelyeket előnytelennek érez. Egyes munkáltatók a nők tájékozatlanságával visszaélve szabadulni próbálnak a babát váró munkavállalótól, és azt javasolják: közös megegyezéssel váljanak meg egymástól. Ez azonban többnyire ellentétes a kismama érdekeivel, hiszen így elveszítheti a jogot egyes juttatásokra, például a gyedre.

További hasznos cikkeink, amiket jó, ha elolvasol:
 • Ha ezt előre tudom, könnyebb lett volna a terhesség
 • A leggyakoribb szülési félelmek
 • Veszélyes-e az ultrahangvizsgálat?
 • Mi az a 3D és 4D ultrahang?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések