Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az egészséges fogíny a hosszú élet titka a nőknél?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 4.

Forrás: Medipress

Íme, még egy ok, hogy használjuk a fogselymet: egy nemrégiben a Journal of the American Heart Association című kiadványban megjelent kutatásból kiderült, hogy a fogínybetegségekkel küzdő nők korábban halnak meg.

A szájhigiénia talán még fontosabb, mint gondolnád


"Az idősebb nők halálozásának kockázata magasabb, amennyiben a periodontális állapotuk leromlott" - nyilatkozta a kutatás szerzője, Michae LaMonte, epidemiológus docens a Buffaloi Egyetemen.
Egy kardiológus szerint a tanulmány eredményei nagyon érdekesek. "A szájhigiénia fontos része a szervezetünk egészségének, és talán eme kutatás további vizsgálódást gerjeszt, hogy pontosan megértsük a szívre gyakorolt hatását" - nyilatkozta Dr. Rachel Bond, a Lenox Hill Hospital docense.
A szakirodalmi adatok szerint a fogínybetegségek az amerikai 60 év felettiek kétharmadát érinti. Ennek gyakori következménye a fogvesztés, mely a 60 év feletti amerikaiak egyharmadát is érintheti.
Ám tényleg igaz lehet, hogy a fogíny egészsége befolyásolja az élethosszt? A kérdés megválaszolására LaMonte és csapata 57,000 55 évnél idősebb nő adatát elemezte. Hét éven keresztül követték a nőket, eközben 3,800-an meghaltak, melyből 3,589 halál valamilyen szívbetegség miatt következett be. A kutatók eredményei szerint a fogíny betegség 12%-kal növelte a halálozás kockázatát.
Néhány hölgynek kifejezetten rossz szájhigiéniája volt, ez a kutatás időtartama alatt akár az összes fog elvesztését is jelenthette. Ezen nőknél több szívbetegségre hajlamosító tényező volt jelen, alacsonyabb végzettségűek voltak, és ritkábban látogatták a fogorvosukat. 17%-kal nagyobb volt náluk a bármilyen okból eredő halálozás kockázata. A szívbetegségek és a fogínybetegségek közti összefüggés azonban nem volt kimutatható.
További kutatások szükségesek az ok okozati kapcsolatok felderítésére, azonban a kutatás talán legfontosabb üzenete, hogy a menopauza után lévő nőknek érdemes odafigyelniük a fogaik egészségére, mellyel akár a korai halálozást is elkerülhetik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések