Terhesség

Az egészséges életmód csökkenti a császármetszés esélyét

Az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás nem csak a magzat fejlődésének tesz jót.
2017. Július 27.

Egy nemrégiben végzett analízis, mely 36 tanulmány adatait vizsgálta, s így tulajdonképpen 12,500 nő segítségével készült el, fényt derített arra is, hogy ezen jótékony szokások a császármetszés szükségét és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentik a várandósság alatt.

„Az egészséges életmód összességében 10%-kal csökkentette a császármetszés szükségét” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Shakila Thangaratinam, a Queen Mary University munkatársa. „Emellett a terhességi cukorbetegség kialakulását is csökkentette 24%-kal. Nem nagy meglepetésre, az egészséges szokások a terhesség alatti extrém súlynövekedést is meggátolták.”

„Nehéz meghatározni az egészséges étrend és a mérsékelt testmozgás fogalmát” – magyarázta Thangaratinam. „Általánosságban elmondható, hogy a rostdús étrendet tartjuk egészségesnek, mely sok halat, olívaolajat tartalmaz, az üdítőitalokat azonban mellőzi.” A kutatásban rendszeresen kerékpározó, úszó, táncoló vagy tónusos testmozgást végző várandós nőket vizsgálták. Thangaratinam 150 perc mérsékelt mozgást ajánl hetente, mely aerobikot és két izomerősítő edzést tartalmaz.

Az egészséges étrend és testmozgás nem mutatott összefüggést a halvaszületéssel, illetve az alacsony vagy túlsúlyos baba születésével, vagy az újszülött intenzív osztályos kezelésének szükségével. „Hasznos tudni ezeket, ugyanis sok kismama fél a terhesség alatti testmozgástól, mivel úgy hiszik, hogy árthat a babának.” A kutatás mindenkit bíztat az egészséges étkezésre és testmozgásra a várandósság alatt.

Néhány szakértő azonban rávilágított a tanulmány néhány gyengeségére. „A nők 80%-a fehér volt, és több mint a fele magasabb társadalmi rétegbe tartozott” – magyarázta Marlene Goldman, a Dartmouth-Hitchcock Medical Center munkatársa. „Az ilyen kutatások ok-okozati kapcsolatot nem bizonyítanak, csak egy enyhe kölcsönhatást mutatnak.”

Forrás: Medipress