Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az e-cigi sem biztonságos terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 19.

Forrás: Medipress

Máig él a tévhit, hogy az e-cigaretta biztonságosabb opció a dohányzásra terhesség idején, mint a hagyományos cigaretta.

Az e-cigi sem biztonságos terhesség alatt

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy az e-cigaretta nikotin nélküli változata is okozhat súlyos, akár halálos tüdőproblémákat, az azonban új fejlemény, hogy az e-cigarettázó nők gyerekei körében magasabb az asztmások száma.
Az asztma világszerte több millió ember mindennapjait nehezíti meg. Nincs rá gyógymód, és akár halálos rohamokkal is járhat, ha nem kezelik megfelelően. A University of Technology Sydney munkatársai az egérkísérlet során egyes egereket nikotin tartalmú, illetve nikotinmentes e-cigaretta füstjének tettek ki, illetve normális szobai levegőben voltak párzás előtt.
Ezt követően az e-cigaretta hatásnak voltak kitéve a vemhesség során, szüléskor és az utód etetésekor is. Ezután a kicsinyeket a tojásban található fehérjével, az ovalbuminnal tápláltak, amíg az asztma ki nem alakult náluk (egy korábbi kutatás szerint ez a fehérje összefügghet az asztmával). Párhuzamosan a kutatók laboratóriumi körülmények között emberi sejteket is kapcsolatba hoztak az e-cigaretta füstjével.
Mint kiderült, mindegy, hogy az e-cigaretta tartalmaz-e nikotint vagy sem, az asztma kialakulásának esélye minden esetben nagyobb az utódnál, mint normális körülmények között illetve a kialakuló asztma súlyosabb volt abban az esetben, ha e-cigizés előzte meg. "Eredményeink alapján az e-cigit a várandósság alatt nem mondhatjuk biztonságosnak" - fogalmazott a kutatás vezetője, Dr. Sharma.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések