Terhesség

Az apás szülés a szakértő szemével

Az egészségügyben minden igényt ki kell elégíteni, ami normális elvárás és megoldható- vallja dr. Hetényi Gábor szülész- nőgyógyász. Ilyen igény az apás szülés is.
2020. Január 30.
Az apás szülés a szakértő szemével (fotó: iStock)

Az apás szülés a kilencvenes évek elején jelent meg a modernebb szemléletű intézményekben, majd nagyjából az ezredforduló környékétől minden osztályon elérhetővé vált a szülők számára. Ekkorra már olyan óriási igény volt arra, hogy a párok együtt lehessenek részesei gyermekük megszületésének, hogy konzervatívabb szemléletű orvosok sem tiltakoztak ez ellen – tudtam meg dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyásztól.

Pozitív tapasztalatok

“Az apás szüléssel kapcsolatban nagyon jó tapasztalataink vannak, mert ami jó a kismamának, és segíti a szülését, az egyúttal nekünk, szakembereknek (szülész-nőgyógyászoknak, bábáknak, szülésznőknek) is előnyös” – árulta el Hetényi doktor úr, aki szerint a szülést egy felkészült kispapa nagyon sok mindenben tudja segíteni. Az apuka segítséget nyújthat a párjának a légzéstechnika alkalmazásában, tarthatja a párja fejét vagy lábát a kitoláskor, és természetesen lelkileg is folyamatos támogatást tud nyújtani a jelenlétével.

A doktor úr tapasztalatai szerint a hathetes kontrollon, a szülőktől rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, ami megerősíti a szakembereket abban, hogy az apás szülést kötelességük biztosítani az egészségügyi intézményeknek.

Fontos a kellő felkészültség

Fontos azonban, hogy a szülőszobába a kispapa is felkészülten érkezzen, és tudja, hogy mi miért fog történni – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor. Ebben sokat segíthet, ha a párjával együtt részt vesz a szülésfelkészítő tanfolyamon, vagy akár utána olvasnak, tájékozódnak, hogy mi is vár rájuk a szülés során.

Ha az apuka nincs a megfelelő információk birtokában, és nem készül fel arra, mi történhet a párjával a szülőszobán, az akár komoly traumákat is okozhat benne. Kellő felkészültség hiányában például nem érti, hogy melyik beavatkozás miért történik. Ilyenkor nem a szülés csodálatos élménye marad meg benne lenyomatként, hanem egy kellemetlen, akár traumatikus eseményként fog rá visszaemlékezni. Egy felkészült kispapa számára viszont olyan pozitív élmény lehet egy apás szülés, hogy biztosan ott szeretne majd lenni következő gyermeke születésekor is.

Lehetőség, de nem kötelesség

Az apás szülés egy remek lehetőség a párok számára, de semmiképpen sem szabad kötelességként tekinteni rá- figyelmeztet a doktor úr. Vannak olyan apukák, akik ódzkodnak az apás szüléstől, félve tekintenek mindenféle orvosi beavatkozásra, ezért ilyenkor fontos, hogy ne érezze azt az édesapa, hogy muszáj bent lennie a szülőszobában. Mindenképpen beszéljék meg ezt egymással a párok, hiszen egy rossz, traumatizáló élményt nem tud feldolgozni az apuka, és ez akár a kapcsolatukra, szexuális életükre is rányomhatja a bélyegét.

“Szerintem a kispapák lelke sokkal sérülékenyebb, mint a kismamáké. Ezeket a kispapákat nem szabad rákényszeríteni erre” – hangsúlyozza dr. Hetényi Gábor.

Szelektív együtt szülés

A szelektív együtt szülés egy jó áthidaló megoldás lehet azoknak a kispapáknak, akik nem szeretnének végig jelen lenni a szülés folyamatában. Ilyenkor csak a szülés egy-egy szakaszában van jelen az apuka (pl. a vajúdás alatt, a gátseb ellátása után). Ezt a párok akár meg is beszélhetik egymással, de arra is volt már példa, hogy az apuka “bent felejtette magát” végig a szülőszobában- osztotta meg tapasztalatait a doktor úr. A lényeg, hogy finoman, óvatosan kell ezt a témát kezelni, hogy a másikban ne alakuljon ki negatív élmény.

Apás szülés császármetszéskor

Vannak olyan intézmények is, ahol arra is van lehetőség, hogy ha császármetszésre kerülne a sor, az apuka bekísérhesse a párját a műtőbe is. “Mivel semmi olyasmi nem történik a császármetszés során, ami miatt ne lehetne ott az apa, ezért jómagam támogatom ezt a lehetőséget” – árulta el dr. Hetényi Gábor, aki hozzátette, hogy mivel ez egy egészen másfajta élmény a hagyományos szüléshez képest, ezért jó, ha erre is kellőképpen felkészül az édesapa akár a szülésfelkészítés keretein belül.

Kapcsolódó cikkeink: