Terhesség

Az apák terhességi tünetei

Meglepő módon, nemcsak a várandós kismamáknak lehetnek tünetei, de a leendő apukák is érezhetnek bizonyos változásokat. A tudomány ezt couvade-szindrómának nevezi. Milyen tünetei lehetnek a "terhes" apukának?
2019. Február 02.
A leendő apukának is lehetnek terhességi tünetei

Szorongás és álmatlanság

Még a legkiegyensúlyozottabb, legnyugodtabb pasiknak is lehetnek álmatlan éjszakái, amikor a párjuk gyereket vár. Ennek oka természetesen az új élethelyzet miatt érzett aggodalom. A szakemberek szerint ugyanolyan nyugodtak azok, akik teljesen kivonják magukat a terhességből, mint azok, akik teljes mértékig részt vesznek ebben; azok azonban, akik csak többé-kevésbé vannak jelen, sokkal szorongóbbak lehetnek. Ne gondoljuk tehát, hogy azzal teszünk a legjobbat, ha nem is veszünk tudomást az új jövevényről! Minél inkább kivesszük a részünket a születendő kisbaba – és a kismama – körüli tennivalókból, annál felkészültebbnek és így nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.

Hányinger

A reggeli rosszullét, a hányinger az egyik legismertebb terhességi tünet, melyet a terhes kismamáknál a hormonok okoznak. Az apukáknál ugyanúgy gyakori lehet az émelygés, bár az esetükben az idegesség az okozója, de a megváltozó étrend is állhat a hátterében, sok férfi ugyanis hajlamos evésbe vagy ivásba menekülni a stresszes helyzetek elől. A kommunikáció, a várandós anyukával való együttműködés itt is a segítségünkre lehet.

Hangulatingadozás

Szintén egy olyan tünet, mely az anyukáknál a hormonális változásokhoz köthető, az apukáknál viszont az új élethelyzettel kapcsolatos idegesség és szorongás válthatja ki. Teljesen természetes, hogy egyik pillanatban még izgalmasnak tekintjük, hogy kisbabánk lesz, a következőben pedig kétségbe esünk a ránk szakadó felelősségtől, vagy attól, meg tudunk-e felelni apaként.

Változások a libidóban

Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is igen sokat változhat a szexuális vágy a terhesség ideje alatt: van, aki nem is tud másra gondolni, és olyan is, akit teljesen hidegen hagy az együttlétnek még a gondolata is. Sok leendő apukát felizgatnak a terhes partner testében bekövetkező változások, mások ezzel szemben nem tudnak elvonatkoztatni a születendő kisbabától és a vele kapcsolatos felelősségtől, és az is előfordulhat, hogy valaki egyenesen attól tart, hogy az együttlét során megsérül a magzat (erre természetesen rendkívül kicsi az esély egy egészséges terhesség esetén). Szerencsére, az intimitást más módon is megőrizhetjük: töltsünk együtt több időt, beszélgessünk sokat, bújjunk össze a kanapén és nézzünk meg egy jó filmet.

Súlygyarapodás

Egy átlagos férfi 6,3 kilót hízik a partnere terhessége alatt! Részben azért, mert ha a párja nassol (ami a várandós kismamákra jellemző), akkor ő is könnyebben kezd nassolni, részben pedig a kortizolnak nevezett stresszhormon miatt, mely nagyobb mennyiségben termelődik azokban az esetekben, amikor idegesebbek vagyunk. A kortizol a vércukorszintre is hatással van, és állandóan éhesnek érezhetjük magunkat. Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, és mozogjunk többet – a sportolás a szorongásra is pozitív hatással van!(Forrás: whattoexpect.com)Ez is érdekelhet: