Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anya és a magzat sejtjei így kommunikálnak egymással

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 24. | Frissítve: 2022. március 12.

Forrás: babaszoba.hu

Kutatók szerint ennek a kommunikációs rendszernek a segítségével monitorozni lehetne a magzat méhen belüli állapotát.

Az anya és a magzat közötti kötelék semmihez sem fogható, a terhesség kilenc hónapja alatt bensőséges kapcsolat alakul ki közöttük. Így teljesen elfogadható az, hogy valamiféle kommunikáció van az anya és magzat között, létezik egy közös, saját nyelvük.
Az anya és a magzat sejtjei így kommunikálnak egymással
A Texasi Egyetem Orvosi Osztályának (UTMB) kutatói foglalkoztak az anya-magzat között kommunikációval, a várandós anya sejtjei hogyan kommunikálnak a magzattal. Az eredményektől azt várják, hogy egy olyan non-invazív módszert lehetne kifejleszteni a jövőben, amellyel megfigyelhető lenne a magzat méhen belüli állapota.
A tanulmány szerint a terhesség alatt az anyai és a magzati sejtek folyamatosan kommunikálnak egymással az úgy nevezett exoszómának nevezett kis struktúrák segítségével.
Korábbi kutatásoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a magzat exoszómái jelzik az anya testének, hogy a magzat teljesen érett állapotba került, készen áll a megszületésre, így beindítva a szülési folyamatot.
"Mindezek alapján arra törekedtünk, hogy többet tudjunk meg ennek a kommunikációs rendszernek a mértékéről annak érdekében, hogy új módszereket fejlesszenek ki a magzat megfigyelésére és támogatására méhen belül" - mondta Ramkumar Menon, az UTMB egyetemi docense.
A kutatásban egérkísérleteket folytattak. Annak érdekében, hogy megkülönböztessük a magzati és az anyai exoszómák közötti különbséget, az egerek bizonyos exoszómafehérjéit fluoreszkáló vörös és zöld színűre festették meg. A kutatásban arra jutottak az exoszómák izolálása és monitorozása során, hogy az anya-magzat kommunikáció jelzi a magzat egészségét, fejlődését, azaz a magzat ezt kommunikálja az anya felé. Ennek mérése pedig lehetővé tenné a jövőben például a koraszülések megelőzését.
A kutatók a következő három évben ennek az új megközelítésnek járnak utána, ezzel áttörést várnak a koraszülések kezelésében. Azt remélik, hogy a sejtkommunikációval kapcsolatos megfigyeléseik olyan áttöréshez vezetnek, amely elősegíti az anya és a magzat egészségét.
(Cikk forrása: thebump.com)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések