Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az alacsony születési súly és a terhesség alatti stressz hosszútávon hat a nők egészségére

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 21.

Forrás: Medipress

Az alacsony születési súly és terhesség során átélt stressz mind hosszútávú egészségügyi problémákhoz vezethet a nőknél - derül ki egy friss kutatásból, amely a The Journal of Physiology című szaklapban került publikálásra.

Az alacsony születési súly és a terhesség alatti stressz hosszútávon hat a nők egészségére

"Azt már egy ideje tudjuk, hogy azok a nők, akik alacsony súllyal jöttek a világra, rendszerint kevésbé sikeresen alkalmazkodnak a terhesség kihívásaihoz, így több több komplikációra számíthatnak, mint normál súllyal született társaik. Most arra is fény derült, hogy a terhesség során átélt stressz csak súlyosbít a helyzeten, és hatása hosszútávon is negatív irányba befolyásolja a nő anyagcseréjét és szívének működését" - mondja a kutatást vezető Jean Ni Cheong, a Melbourne-i Egyetem PhD-hallgatója.
A szakember szerint egyelőre keveset tudunk arról, hogy az alacsony születési súly és a terhesség során tapasztalt stressz hogyan hat a nőkre életük hátralévő részében, tehát mi az oka annak, hogy nem pillanatnyi, átmeneti hatásokról van szó. Érdekes azonban, teszi hozzá Cheong, hogy a két kockázati faktor együttes jelenléte nem vezet súlyosabb következményekhez.
"A kutatás azt mutatja, hogy rendkívül fontos, hogy az orvosok előre is képesek legyenek azonosítani azokat, akik a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak, s ezzel elkerülhető legyen - a lehetőségekhez mérten - a stressz a várandósság során" - teszi hozzá a szakember.
A mélyebb összefüggések megértéséhez ezzel együtt is további kutatásokra van szükség.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések