Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az Oxytocin 11 hatása

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 28. | Frissítve: 2018. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

Az oxitocin, vagy az úgynevezett "szerelmi hormon" sokféle fizikai és pszichológiai hatást vált ki a nőkből és férfiakból egyaránt.

Az oxitocint az agy egyik központja, a hipotalamusz termeli. Innen kerül a hipofízisbe, majd a véráramba, és a célszervekhez eljutva kifejti hatását. Az Amerikai Pszichológiai Társaság tapasztalatai szerint a hormon szintje magasabb a stresszes és szociálisan elkötelezett személyeknél. - Olyan, mint egy kapcsolódási hormon, nyugalmat és a közelség érzését teremti meg - mondta Carol Rinkleib Ellison, klinikai pszichológus, aki magánpraxist folytat, valamint a San Franciscóban található California Egyetem pszichiátria professzora.
Nem csoda, hogy a pszichológusok figyelme újabban a hormon korábban ismeretlen, a társas viselkedés szabályozásában játszott szerepére irányul. Úgy tűnik, az oxitocin hatása alatt az emberek jobban megbíznak egymásban, és hajlamosabbá válnak az együttműködésre.

Elköteleződés

Azoknál a terhes nőknél, akiknél az első trimeszterben magasabb az értékük, jobban ragaszkodnak babájukhoz születésük után, állítja egy 2007-es tanulmány folyóiratában a Psychological Science. A kutatás azt is megállapította, hogy azok az anyukák pedig, akiknek a terhesség egész ideje alatt és a szülést követő első hónapban is magasabb volt az oxitocin értékük, több területen is könnyebben tudtak kialakítani személyes és életre szóló kötődést gyermekeikkel.

Megszilárdítja a kapcsolatokat

Olyan gyermekek összehasonlításában, ahol biológiai szülőknél, illetve orosz és román árvaházakból adaptált gyermekeknél vizsgálták a vizeletben az oxitocin és a kapcsolódó, vazopresszin nevű hormon szintjét, a kutatók megállapították, hogy az oxitocin a biológiai szülőknél nevelkedő gyermekeknél jóval magasabb, miután érintkeznek az anyjukkal. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban, 2005-ben megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy az oxitocin szintje stabil maradt a örökbefogadott gyerekeknél ugyanabban a helyzetben, ami arra utalhat, hogy a hormon lehet a fiziológiai alapja, amiért néhány örökbefogadó gyermekek nehezen alkot biztonságos kapcsolatokat pótszüleikkel.

Csillapítja a stresszt

Egy préripockokon végzett kutatás kimutatta, hogy azok a példányok, akiket elválasztják a testvéreiktől, a szorongás jeleit mutatják. A stressz és a depresszió azonban alábbhagyott náluk, miután oxitocinnal kezelték őket.

Kikristályosodnak az érzelmi emlékek

A Journal Proceedings of the National Academy of Sciences egyik novemberi tanulmánya szerint az oxitocin felerősíti a férfiak édesanyjukról bennük rejlő korai emlékképét. 31 férfit vizsgáltak, akik a hormon egy szintetikus változatát lélegezték be.

Beindítja a szülést

A szülés egyik legfontosabb vegyülete az oxitocin. Bátran mondhatjuk, hogy gyakorlatilag rutinszerűen adagolják szülés közben, hogy gyorsítsa a szülés folyamatát, erősítse a "jó fájásokat".

Fokozza a szexuális vágyat

Patkányokon végzett 2001-es kísérletek kimutatták, hogy a befecskendezett hormon hatására számos egyednél spontán erekció lépett fel. Ejakuláció közben pedig számos agyi hormon mellett oxitocin is kilökődött.

Csökkenti a kábítószerfüggők vágyérzetét

Egyes kutatások szerint az oxitocin gátolja a kábítószerekkel, köztük az ópiátokkal, a kokainnal és az alkohollal szembeni toleranciát, és csökkenti az elvonási tüneteket.

Javítja a társadalmi készségeket

Vizsgálatok szerint az oxitocin jelentősen javította az autista személyek interakciós képességét - állítják Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány szerzői. Ezt alátámasztja, hogy más kutatások azt mutatták ki, az autizmusban szenvedőkben alacsonyabb a természetes oxitocin szintje.

Védekező ösztönt vált ki

Egy másik tanulmány szerint az oxitocin védekező agressziót vált ki olyan kívülállókkal szemben, akik társadalmi csoportunkat veszélyeztetik.

Javítja az alvást

A stresszmentes körülmények között az agyban felszabaduló oxitocin természetes módon segíti az alvást, mert ellazít, ez az egyik oka annak, hogy szerelmeskedés után könnyebb elaludni.

A rózsaszín köd

A közelmúltban több tanulmány is megállapította, hogy amikor az ember szerelmes, az agyban a dopaminon, adrenalinon és vazopresszinen kívül oxitocin is felszabadul.
(VIA)
Kapcsolódó cikkeink oxitocin témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések